При внезапен масиран натиск от мигранти България няма капацитета да

...
При внезапен масиран натиск от мигранти България няма капацитета да
Коментари Харесай

Радев: При внезапен масиран мигрантски натиск България няма капацитета да се справи

При неочакван масиран напън от мигранти България няма потенциала да се оправи сама. Това разяснява пред публицисти президентът Румен Радев, представен от организация " Фокус ". Вчера откакто свика Съвет по сигурността министър председателят Бойко Борисов отиде при президента, с цел да го осведоми за резултатите от съвещанието.

Какво сподели Борисов след диалога с президента четете тук. Съветът бе призован поради обстановката в Сирия и подхванатата на нейна територия акция от страна на Турция.

" Първо представителите на службите за сигурност ни увериха, че няма директна опасност за сигурността на страната. Трябва да признаем обстоятелството, че при неочакван масиран мигрантски напън, България няма потенциала да се оправи сама. Затова и аз моля, че би трябвало да сме доста дейни и да използваме всички вероятни лостове и механизми на Европейски Съюз ", разяснява през днешния ден Радев.

Според него България има потребност от действен проект за групови дейности на Европейски Съюз при положение на внезапно повишаване на мигрантски напън границата й, с цел да е ясно коя страна, с какво взе участие.

Не чакам Европейски Съюз да вземе доста твърда позиция по отношение на Турция поради икономическите ползи и вложения, които няма да рискуват, и ще не престават с тази леко разкрачена позиция, разяснява пред публицисти в Министерския съвет вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, представен от Агенция " Фокус ".

Той разяснява, че същинската заплаха от спора в Сирия не е толкоз, че оттова могат да тръгнат бежанци, защото няма по какъв начин да тръгнат към Турция. " Кордонът на турската войска, вижте границата – тази 30-километрова зона е от граница до граница, т.е. 400 километра. Бежанците, които бягат сега – кюрди, които бягат от бойните дейности, се насочват или към Ирак, или към Сирия. Те няма по какъв начин да преминат на турска територия, през турската войска и оттова да тръгнат към България ", добави той.

Каракачанов уточни, че същинската заплаха се крие в над 150 хиляди джихадисти и техните фамилии, които са в лагерите, охранявани от кюрдите. " Ако тези хора бъдат освободени, има две благоприятни условия: или да се омешат групи бежанци и да тръгнат към Европа, което е проблем, или другият вид е да възобновят бойните дейности против сирийската страна. И тогава целият спор да ескалира изначало. Тогава към този момент става още веднъж доста неприятна обстановка ", сподели още той.

Той показва, че българската позиция би трябвало да е уравновесена във връзка с наказания по отношение на Турция и доста твърда на самата граница. Каракачанов уточни още, че българската войска е в подготвеност да подкрепя " Гранична полиция ". " Надявам се, че дружно с полицията и поддръжката на обществото ще съумеем да го свършим. Без поддръжката на обществото няма по какъв начин да стане, тъй като може да се наложи да се употребяват и по-твърди ограничения. Не споделям приложимост на огнестрелно оръжие, въпреки че в случай че някой използва оръжие против полиция или военнослужещ, те са в правото си да отговорят ", добави още Каракачанов. Той добави още, че държанието на границата би трябвало да е твърдо и да не се позволява прекосяването й.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР