При установен риск от развитие на диабет, сърдечно или онкологично

...
При установен риск от развитие на диабет, сърдечно или онкологично
Коментари Харесай

Какво е новото за годишните профилактични прегледи?

При открит риск от развиване на диабет, сърдечно или онкологично заболяване, към този момент пациентите ще имат право на втори профилактичен обзор в границите на годината. Направлението за ендокринолог пък ще ни обезпечава с изключение на достъп до експерта, и ехография на щитовидната жлеза. Това са част от нововъведенията в извънболничната помощ, оповестиха от здравната каса на семинар във Велинград и припомниха, че при отсъствие на годишен профилактичен обзор здравноосигуреното лице предстои на санкция в размер до 100 лв., както и отнемане от здравни права за период от един месец.

" Има смяна за първичния профилактичен обзор за лицата над 18 години. Той се резервира във типа и обсега досега. Всеки профилактичен обзор приключва с карта за оценка на рискови фактори за развиване на избрани обществено значими болести - риск от сърдечносъдови болести, захарен диабет, злокачествени новообразувания на маточната шийка, на млечната жлеза, на простата и на ректосигмоидалната област ", сподели доктор Галя Йорданова, която управлява дирекция " Извънболнична здравна помощ " в НЗОК, и добави: " Когато след годишния профилактичен обзор и попълване на резултатите и данните от анамнезата и прегледа в картата за оценка, се откри, че се касае за пациент в тези рискови групи, тогава пациентът има право на второстепенен профилактичен обзор при общопрактикуващия доктор ", сподели Йорданова.

Тя изясни, че новото тази година е, че когато лицата, попадащи в тези рискови групи, са с висок риск от развиване на посочените болести, консултацията със експерти - кардиолог, ендокринолог, акушер-гинеколог, уролог и хирург, не е оставена на преценка на джипито, а консултацията със експерт е наложителна по профила на риска.

Прегледите имат наложителен темперамент дотолкоз, доколкото пациентите би трябвало да се интересуват от своето здраве, сподели Йорданова. " Задължителни са и в случай че не отиде, законодателят е планувал глоба от 50 до 100 лв. или отнемане един месец от права като здравно-осигурен. Доколко обаче се реализира този надзор и прави ли се това, не е в прерогативите на НЗОК ", добави тя. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР