При условията на съкратено съдебно следствие състав на Варненския окръжен

...
При условията на съкратено съдебно следствие състав на Варненския окръжен
Коментари Харесай

Затвор и общо над 2 млн. лева в полза на държавата: Ето как съдът във Варна наказа бизнесмени за укриване на данъци

При изискванията на кратко правосъдно разследване състав на Варненския областен съд осъди на 2 години отнемане от независимост при непоколебим режим 45-годишния Тодор А. от Търговище за укриване на данъчни отговорности в изключително огромни размери.

След групиране на наказването му по актуалното дело с наложено наказване по друго дело за осъществени други данъчни закононарушения, по които е бил наказан на 3 години отнемане от независимост и санкция от 5000 лв., Варненският областен съд му наложи да изтърпи най-тежкото от тях -  3 години отнемане от независимост при непоколебим режим и санкция от 5000 лв..

Със правосъдния акт Тодор А. би трябвало да заплати на страната сумата от 553 128 лв. дружно със законната рента за породените имуществени вреди  от осъщественото данъчно закононарушение, държавна такса върху почетения цивилен иск в размер на 22 125 лв., дружно с направените разходи по делото.

 
Съучастникът му в укриването на данъчни отговорности в изключително огромни размери, 44-годишният варненец Атанас Ат., получи условна присъда от 2 години отнемане от независимост, чието изтърпяване е било отсрочено с 3-годишен изпитателен период след използване на редукция на наказването му с една трета поради съкратеното правосъдно разследване.

И той е бил наказан от Варненския областен съд да заплати на страната сумата от 1, 521 млн. лв., както и 60 849 лв. държавна такса и разходи по делото. 
Продължаваното закононарушение по член 255, алинея 3 от Наказателен кодекс двамата подсъдими направили в разнообразни данъчни интервали като притежатели и шефове на „ Хаджи 98 “ ООД в съучастничество.

И Тодор, който е главно обучение, и Атанас употребявали документи с погрешно наличие. Те потвърждавали лъжа в подавани пред Национална агенция за приходите – Варна, справки-декларации по несъстояли се покупко-продажби. 
Така 45-годишният Тодор А. избегнал установяването и заплащането на данъчни отговорности, като съумял да приспадне данъчен заем от фиктивните покупко-продажби на стойност 553 128 лв.. Атанас Ат. самичък и в съучастничество с Тодор приспаднал неследващ се Данък добавена стойност в размер на над 1, 5 млн. лв.. Сумите й досега не са възобновени от двамата подсъдими.
Делото против двамата шефове се гледа за повторно във Варненския областен съд, откакто е било върнато от Апелативния съд за ново разглеждане. 
Присъдата предстои на въззивна инспекция пред Апелативния съд.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР