При усложнена зимна обстановка и засилени мерки за сигурност в

...
При усложнена зимна обстановка и засилени мерки за сигурност в
Коментари Харесай

Започва форумът в Давос

При усложнена зимна конюнктура и засилени ограничения за сигурност в швейцарския курорт Давос стартира Световният стопански конгрес. Тази година той се организира под мотото " Да създадем общо бъдеще в един разлъчен свят ". Политици, бизнес водачи, банкери и звезди са поканени за присъединяване. Форумът продължава до 26 януари.

Филмовата звезда Кейт Бланшет, артистът и композитор Елтън Джон и боливудският артист Шах Рук Хан бяха наградени в Давос за действия със обществена ангажираност.

Бланшет получи Кристалната премия на Световния стопански конгрес за работата си с хора, принудени да изоставен домовете си, бягайки от спорове. Елтън Джон бе отличен за благотворителна активност и битката със СПИН, а Хан - за отбрана правата на дамите и децата в Индия.

Кристалните награди се присъждат от Световния стопански конгрес на хора на изкуството, съдействали за позитивни промени в обществото. Церемонията се състоя в навечерието на срещата на международни политически и бизнес водачи.
 © Българска телеграфна агенция
Докладът за световните опасности, оповестен от Световния стопански конгрес (СИФ) предходната седмица, сподели, че мнозина регистрират усилване на риска от политическа и икономическа борба сред водещите сили тази година.

Доналд Тръмп, който ще бъде първият настоящ американски президент, който ще посети Давос след Бил Клинтън през 2000 година, е източник на огромна част от това безпокойствие след изпълнената му със разтърсвания първа година на власт.

Форумът стартира през днешния ден с тирада на индийския министър председател Нарендра Моди и ще завърши в петък. Очаква се тогава Тръмп да приказва пред огромната публика, пред която предходната година китайският президент Си Цзинпин предложи да запълни празнината в международното водачество, основана от отдръпването на Съединени американски щати.

Френският президент Еманюел Макрон ще приказва пред форума в сряда (24 януари), като ще предложи личната си " диагноза " за глобализацията и ще показа концепциите си за битка с възходящото неравноправие, световното стопляне и усилването на национализма.

Към Макрон ще се причислят немският канцлер Ангела Меркел, която се връща на интернационалната сцена след месеци на политическа невъзможност вкъщи, и италианският министър председател Паоло Джентилони.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също ще се обърне към участниците, завръщайки се в Давос след 20-годишно неявяване.
Форумът тази година ще включва и няколко панела, отдадени на половото принуждение като знак на почитание към придвижването #MeToo.
След рецензиите през предишни години, че не съставлява дамите, СИФ тази година дефинира седем дами за съпредседатели, измежду които са ръководителката на Международния валутен фонд Кристин Лагард и Джини Ромети, шефката на Ай Би Ем (IBM).

Сред другите присъстващи водачи са министър председателят на Англия Тереза Мей, израелският министър председател Бенямин Нетаняху, няколко африкански водачи, в това число новият президент на Зимбабве Емерсон Мнангагва.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР