При управлението на горите на своя територия общини си присвояват

...
При управлението на горите на своя територия общини си присвояват
Коментари Харесай

Общини си присвояват права при управлението на горите, установи прокуратурата

При ръководството на горите на своя територия общини си присвояват господарски функционалности, постановат голословно такси, " сортират " по какъв начин да работят вложителите, вкарват нелегално възбрана за достъп. Това откри инспекция на Върховната административна прокуратура по реда на надзора за правда по отношение на правила от подзаконовите нормативни актове, признати от общинските препоръки.

Друга инспекция неотдавна сподели, че локалната власт нарушава и разпоредбите за ръководство на зелените площи в урбанизираните територии.

В хода на инспекцията са открити 80 наредби с нарушавания на закона в десетки общини, сред които
Перник, Пазарджик, Ловеч, Плевен, Кюстендил, Габрово, Поморие, Севлиево, Банско, Разлог, Асеновград, Карлово, Самоков, Своге, Етрополе, Чепеларе, Трявна, Дряново, Угърчин, Чипровци, Априлци, Гърмен, Тетевен, Мездра, Елена, Девин, Борино, Панагюрище.

Разкрити са случаи, в които се овластяват кметове на общини да лимитират или да не разрешават достъпа до избрана горска територия. По закон осъществяването на такива дейности за опазването и отбраната на горските територии и дивеча или в полза на здравето и сигурността на жителите е пълномощие на шефа на районната дирекция по горите за всички типове горски територии и по тази причина стореното от общинския съвет неприемливо иззема нормативната подготвеност, коментира прокуратурата.

Местен орган на власт се случва да постанова за смяна на предназначението на поземлени парцели в горски територии кметът или вложителят да съгласува това само пред комисия в Изпълнителната организация по горите. В закона обаче има разграничаване - промени на предназначението на терени до 50 декара се съгласува с районната дирекция по горите, а не пред централата. Ето по какъв начин общинският съвет " сортира " с кой орган кметът или вложителят съгласува желанието си.

Прокурорите са намерили правила, които задължават жителите да заплащат такса, в случай че берат гъби, билки, горски плодове. По закон обаче тези употребения на горски запаси са безплатни, в случай че не съставляват стопанска активност.

Намерени са и разпореждания, съгласно които кметът позволява придвижването в горските територии и по горските пътища на товарни транспортни средства и каруци. По силата на Закона за горите за сходно деяние се изисква позволение, само че от различен орган - шефа на районна дирекция по горите или от оправомощено от него длъжностно лице, припомнят прокурорите. По този метод от локалния орган на власт е " присвоена " непозната властническа подготвеност в нарушаване на повелителна законова норма.

Някои общини пък изискват да се внася депозит за позволение за придвижване по горски пътища, което също съгласно прокуратурата е нелегално.

С подзаконови актове общините си присвояват правото да дават позволение за строителство без смяна на предназначението на на стълбове за електропроводи; нефтопроводи, топлопроводи, газопроводи, нефтопродуктопроводи, надземни и подземни проводи за хидротехнически уреди - нещо, което Законът за горите не разрешава.

Проверката на ВАП продължава.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР