"При ухапване от кърлеж препоръчваме да се търси лекарска помощ,

...
"При ухапване от кърлеж препоръчваме да се търси лекарска помощ,
Коментари Харесай

70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска треска след ухапване от кърлежи

"При захапване от кърлеж предлагаме да се търси лекарска помощ, изключително когато става дума за деца или когато кърлежът е влезнал дълбоко в кожата на индивида. Важното е да се махне колкото е допустимо по-бързо и то би трябвало да се махне цялото му тяло, тъй като всяко нарушение на целостта му крие опасности ". Това акцентира пред БНР доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор, във връзка възходящата заплаха от кърлежи макар обработката на тревните площи.

"Заради климатичните условия кърлежите са в действителност повече през тази година, обработките не са ефикасни поради всекидневните превалявания ".

В предаването "Преди всички " доктор Кунчев сподели, че досега са регистрирани към 70 случая на лаймска болест и към 30 случая на марсилска тресчица в резултат на захапване от кърлежи.

"Сравнено с предходната година сме с към 30% по-малко на брой случаи. Това се дължи главно на закъснението. Темпът на повишаване е в този момент, тъй че през идващите два месеца ще надминем броя от предходната година ".

Д-р Ангел Кунчев предложи при излизане в природата или при по-продължителен престой в тревни площи да се употребяват репеленти или да се носят облекла с дълги ръкави и крачоли, тъй като по този начин кърлежът не може да се впие в кожата.

"Добре е да се огледа тялото след прибиране от престой на открито ", предложи доктор Кунчев.

Здравният контрольор заяви, че продължава циркулацията на вируса на морбили в страната, само че че 2/3 от регионите към момента не са наранени.

"Темпът не е висок. Епидемичният развой се развива към този момент в Кюстендил и в София ", разясни Кунчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР