При удар, или ако малката машинка бъде засмукана в някой

...
При удар, или ако малката машинка бъде засмукана в някой
Коментари Харесай

Трудни уроци: летища срещу дронове

При удар, или в случай че дребната машинка бъде засмукана в някой от моторите, елементарно запалимата литиево-йонна батерия може да аргументи голяма злополука

Закъснелите и пренасочени полети, поради дронове, костват милиони долари на самолетните компании (снимка: CC0 Public Domain)

Ръководствата на летищата по целия свят имат да учат сложни уроци, с цел да се оправят със заканите за сигурността, произлизащи от летенето на безпилотни апарати – в резюме дронове. Проблемът още веднъж се „ разгоря ” след скъпо и „ унизително ” затваряне на летището Гетуик в Лондон.

Полетите на Гетуик бяха прекъснати броени дни преди Коледа поради сигнал за безпилотен аероплан на територията на летището. Затварянето се случи единствено часове откакто аерогарата бе затворена поради различен сигнал за безпилотен летателен уред (БЛА).

Всичко това провокира безпорядък в пътуванията. Десетки хиляди пасажери прекараха тежки часове в очакване на летището. „ Ще би трябвало доста бързо да се поучим от случилото се ”, разяснява английският транспортен секретар Крис Грейлинг пред Би Би Си.

Подобно спиране на работата на летищата напълно не е казус. През 2016 година интернационалното летище в Дубай затвори три пъти поради безпилотни самолети, употребявани за занимания наоколо. През февруари 2016 година аероплан Airbus A320, летящ по маршрута Барселона-Париж, заяви, че едвам се е разминал с дрон на 1600 метра височина, приближавайки се към летище Шарл де Гол.

Закъснелите и пренасочени полети костват милиони долари на самолетните компании. Но това е единствено част от терзанието. Много по-сериозен проблем е вероятността за конфликт сред дрон и пътнически аероплан. При удар, или в случай че дребната машинка бъде засмукана в някой от моторите, елементарно запалимата литиево-йонна батерия може да аргументи голяма злополука.

Главният изпълнителен шеф на Гетуик Стюарт Уингейт се надява на бързи и координирани дейности. „ Тези събития явно акцентират стратегическото предизвикателство за авиацията, с което би трябвало да се оправим дружно и то бързо – авиационната промишленост, държавното управление и всички други способени органи ”, сподели той.
още по тематиката
Въпреки, че към този момент се работи по общоевропейска регулация за дроновете, към този момент решенията са в ръцете на обособените държавни управления. В търсене на решение летищните управляващи опитват с всевъзможни подходи, от ултра-високотехнологични системи до безусловно не-технологични способи.

Намирането на високотехнологични решения за справяне със опасността от безпилотните апарати към летищата съставлява изключително предизвикателство, споделя Лукас Бел, създател на младата компания Cerbair, профилирана в оправянето с казуса с безпилотните машинки.

Неговият екип работи по уединяване на честотите, употребявани за надзор на дроновете, тъй че устройствата да могат да бъдат откривани и следени. Това не е елементарно. Силният звук по летищата, условията за сигурност и пренаситеният с информационни сигнали ефир е огромно предизвикателство.

Другаде пък работят с „ нискотехнологични ” решения. Във Франция една въздушна база опитва с развъждането на ловни соколи и орли, които се образоват да намират и атакуват дронове. Това също не е елементарно. Миналата година една от птиците сбърка и атакува момиченце, което бе взела за „ зложелател ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР