При три отделни разследвания Европейската комисия наложи глоби за картел

...
При три отделни разследвания Европейската комисия наложи глоби за картел
Коментари Харесай

ЕК наложи глоби за картели за общо €546 милиона

При три обособени следствия Европейската комисия наложи санкции за картел за общо 546 милиона евро.

Четири компании за транспорт на коли по море са санкционирани с 395 милиона евро, два доставчика на запалителни свещи за бензинови коли ще би трябвало да платят 76 милиона евро, а други два доставчика на спирачни системи ще се разделят със 75 милиона евро. Санкциите са наложени са присъединяване в картел и нарушаване на европейските антитръстови правила.

И в трите случая компании са признали виновността си и са се съгласили да платят санкциите, прецизират от Европейска комисия.

Транспорт

Европейската комисия е открила, че чилийският морски транспортьор CSAV, японските " K " Line, MOL и NYK, както и WWL-EUKOR с шведско-норвежка благосъстоятелност са взели участие в междуконтинентален картел при транспорта на коли съвсем шест години - до септември 2012 година. Те са координирали цени, разпределяли са си клиенти и са си споделяли комерсиална информация по отношение на цени и други такси.

Те са постигнали и единодушие да запазят статуквото на пазара и да почитат територията си по избрани направления и с избрани клиенти, като са заявявали повишени цени или изобщо не са взели участие в търгове, оповестени от автомобилните производители. За картела е съобщила MOL, която получава цялостен имунитет и няма да заплати санкция.

Запалителни свещи

С второ решение Комисията открива, че немската Bosch и японските Denso и NGK са взели участие в картел в доставките на запалителни свещи за коли. Общата санкция е 76 милиона евро, като Denso има имунитет, защото е разкрила схемата, която е траяла 11 години. Тя е включвала опазване на пазарното статукво и обмяна на информация за цени, както и договаряне на такива.

Спирачни системи

С третото решение Европейска комисия открива два картела, свързани с доставката на спирачни системи. Първият включва доставката на хидравлични спирачни системи и включва TRW (преди американска, а в този момент немска под името ZF TRW), както и още две немски компании - Bosch и Continental.

Вторият картел е за доставка на електрически спирачни системи и включва Bosch и Continental. Общата санкция е 75 милиона евро.

Договорките в първия случай са траяли от февруари 2007 до март 2011, а вторият по-малко от година до юли 2011 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР