При третия си опит Народното събрание успя окончателно да закрие

...
При третия си опит Народното събрание успя окончателно да закрие
Коментари Харесай

Спецсъдът и спецпрокуратурата окончателно са закрити

При третия си опит Народното събрание съумя дефинитивно да закрие профилираните съдилища и прокуратури. С измененията бяха отстранени още кадровите и финансовите бонуси за членовете на Висшия правосъден съвет и правосъдните инспектори. Решението на Народното събрание е първият важен политически триумф на ръководещата четворна коалиция, която пристигна на власт със солидни поръчки за правосъдна промяна. Една от тях бе за закриване на спецправосъдието.

Мнозинство за това имаше още в 45-я и 46-я парламент, само че в тези две издания на Народното събрания липсваше задоволително време и предпочитание за окончателното привършване на правосъдния спецексперимент, почнал през 2010 година. Политическият локомотив за основаването на профилираните институции бе тогавашния вицепремиер, вътрешен министър и дясна ръка на Бойко Борисов – Цветан Цветанов.

По времето на Цветанов Министерство на вътрешните работи кръщаваше акциите с имена на съдии, които си позволяваха да не се съгласят с дейностите на силовото министерство. Вътрешният министър обясняваше, че спецсъдът ще " затвори страницата на прехода " в България. Той описваше спецсъда като правосъдна институция, цялостна с магистрати отличници, които ще дадат отпор на мафията.

Това освен не се случи, ами профилираното правораздаване си завоюва славата на " бухалка ". При първичния асортимент профилираните магистратури се изпълниха с хора, които демонстрираха по-скоро междинни резултати на състезанията, а отличниците в правосъдната система демонстрираха цялостно неуважение към самодейността на ГЕРБ.

Кулминацията в съществуването на спецпрокуратурата бе аферата " Осемте джуджета " и делото за държавен прелом, което бе формирано по време на гражданските митинги за оставката на Бойко Борисов и Иван Гешев. И до момента няма никакви особени резултати в битката против корупцията и така наречен олигарси на прехода.

ГЕРБ защитаваше до последно

Дебатът в четвъртък в пленарна зала повтори всичко казано сред партиите от четворната коалиция и ГЕРБ в предходни разногласия. Този път Движение за права и свободи реши по-скоро да играе пас, макар че през годините партията защитаваше статуквото в правосъдната система.

От ГЕРБ предизвестиха, че закриването на спецправосъдието ще докара до заличаването на доста каузи с огромен интерес. Партията разгласи, че това е в полза на олигархични кръгове, а не на българските жители, както и че ще бъдат изгубени 3 милиарда лв. от наложени запори и възбрани

Атанас Славов (Демократична България) разказа схемата на българското профилирано правораздаване - прокуратурата преценя, че има проведена незаконна група, и делото отива в спецсъда.

" Делото стартира. Седем години група жители са подложени на инквизиция, редом стартира производството пред КПКОНПИ, седем години продължава и това, сътрудници. Накрая е изцяло допустимо спецсъдът да оправдае някого. Междувременно производството продължава пред КПКОНПИ. Докога с това, сътрудници? ", сподели той и изясни, че става дума за " прикрита форма на изключително правораздаване ".

Да си бухалка е персонален проблем

Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) опонира, че в случай че прокурори са образували всякакви каузи, с цел да ги употребява като бухалка, това е проблем на съответните прокурори, а не на закона. Дани Каназирева на собствен ред прочете редица каузи с доста подсъдими, които ще бъдат прекъснати.

" Има една призната поръчка и тази поръчка се извършва, тъй като идват избори ", разгласи тя. Кристиян Вигенин (БСП) ѝ изясни, че скоро няма да има избори.

Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) приказва за насъбрания опит на профилираното правораздаване в битката против проведената престъпност, който не би трябвало да се губи. Това предизвика Атанас Атанасов (ДБ) да излезе на трибуната, с цел да цитира спецсъдийката Вилислава Ангелова, която позволи извънредно любопитен лапсус пред правната комисия: " Дори и да ни изхвърлите от системата, проведените незаконни групи с наслада ще ни одобряват ", заплаши тя депутатите.

" Давате ли си сметка за какъв метод на мислене става дума? Защо не коментирате това? ", попита Атанасов депутатите от ГЕРБ. Екатерина Захариева му изясни, че в случай че е бил на съвещанието на правната комисия, е щял да знае с каква страст е говорила съдийката и за какво е позволила тази неточност.

Радомир Чолаков украси в допълнение дебата с обяснението, че през 2019 година профилираното правораздаване е тръгнало против олигарсите и " на следващия ден, в случай че би трябвало, против госпожа Надежда Йорданова ще бъде формирани досъдебни производства ".

" Сегашните министри са бъдещи клиенти на прокуратурата ", сподели Чолаков, напомняйки, че това е нещо обикновено.

Атанас Атанасов му отговори, че в това не би имало нищо неприятно, в случай че преследваните след години не са оправдани. " Аз персонално бях шест години и половина обвинен по три наказателни каузи. Вие давате ли си сметка какво претърпява един човек, който е безпричинно упрекван? ", сподели някогашният началник на Национална работа " Сигурност ".

" Аз скърбя за това, което се е случило на вас, само че като закриете профилирания съд това ще престане ли да бъде допустимо? ", му отвърна Чолаков.

Извън политическия спор анализът на профилираното правораздаване ясно демонстрира, че за 10 години не бяха реализирани никакви значими резултати против проведената престъпност и корупцията. Главният прокурор Иван Гешев оправдава това с остарелите процесуални закон и прекомерно формалния развой.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР