При тези агресивни отношения между политици, които се очаква да

...
При тези агресивни отношения между политици, които се очаква да
Коментари Харесай

Иван-Асен Иванов пред Dir.bg: Виждаме тотална реанжировка в преговорната конфигурация

При тези нападателни връзки сред политици, които се чака да си партнират, държавно управление по-скоро няма по какъв начин да има. Но политическите сили имат към момента някакви вероятни разновидности за договаряне. А нови избори не биха трансформирали радикално обстановката, тъй като основна смяна на салдото на политическите сили няма да има.

Това съобщи в изявление пред Dir.bg младият политически анализатор Иван-Асен Иванов. Според него основната разлика сред представителите на служебния кабинет и тези препоръчани от Има Такъв Народ е, че участниците в проектокабинета нямат будна гражданска позиция, която да улови протестния заряд.

- Ще има ли кабинет на " ИТН " или антисистемната игра ще им изиграе неприятна смешка?

- Към момента не можем да дадем към момента безапелационен отговор дали ще има или дали няма да има държавно управление. Но това, от което един предстоящ евентуален кабинет зависи най-вече, е дали мястото от двете страни в проблема ще се пречупи. От една страна виждаме Има Такъв Народ, въпреки това виждаме " Изправи се БГ! Ние идваме ", Българска социалистическа партия и " Демократична България ", които имат сносно аргументирани запаси по отношение на протичащото се освен в плана на самия проектокабинет, само че и самият метод, по който той се образува. Доста елементарно е да окачествим вида държание на " ИТН " като надменност и назидателност по отношение на всичко, което се случва в българската политическа среда. Техният способ на връзка като че ли не търси консенсус, не търси партньорство, а търси някакъв тип борба. Наблюдава се и възприятие на засегнатост. Когато действат по сходен метод връзките сред хора и политически участници, които чакаме, че би следвало да образуват държавно управление, то нещата не биха могли да вървят в доста позитивна посока.

Подобен вид държание от страна на Има Такъв Народ и предпочитание за независимо държавно управление е доста нетипично и отвън политиката. По принцип в каквито и да е партньорски връзки няма по какъв начин, когато правиш общ план с някои хора и очакваш и зависиш от тях и знаеш, че в случай че нямаш тяхната поддръжка, планът ти ще се провали, ти да очакваш да налагаш нещата единствено с диктат, от своя лична позиция и да имаш очакване, че ще се получат. И надали не да обвиняваш тях, в случай че не си склонен с някои общи ограничавания, разбирания. Трябва да има някакъв вид обща кооперация сред политическите играчи и да не е наложено от единия край всичко, пък от другия от хора, които искаш да ти партнират, да нямат право на думата изобщо.

Слави Трифонов, поради обстоятелството, че той е човек, който години има бизнес, съдействие с доста сътрудници, работа в частен бранш и така нататък, би следвало да е наясно, че няма по какъв начин да се случват по този метод нещата. И не би следвало да е по този начин, тъй като зад всички тези хора седят други жители, които са ги избрали и желаят да пазят целите им. Няма по какъв начин да отидат там и да гласоподават за нещо, за което друга политическа мощ и различен електорат е дал своя вот, без да имат каквито и да било забележки, корекции или стремежи за промени. Нелогично е от житейска позиция.

Но в действителност тук главният въпрос е дали останалите партии на митинга и Българска социалистическа партия ще се съгласят с един сходен състав на кабинет и ще решат да дадат своята поддръжка макар обстоятелството, че тези персони, които вземат участие и са коментирани с тях, не са консенсусно признати като хора, които имат визия за бъдещето на България. Ако те се пречупят под някаква форма и решат, че ще окажат своя поддръжка, поради всички гаранции от страна на Има Такъв Народ, тогава може да забележим разновидността кабинет. Другият миг е, в случай че Има Такъв Народ, както към този момент видяхме на няколко пъти, ревизират своята позиция. Те досега излизат с доста гръмки заявки по какъв начин всичко, което те оферират, е най-правилното и съвършеното по отношение на обстановката, само че след това излиза, че когато има публичен напън, когато има някакъв тип разбор на обстановката, те са склони да трансформират мненията си. И в случай че те от своя страна позволен някаква проверка на този кабинет, въпреки че досега настояват, че няма да има такава, може да има вид на кабинет. Но сякаш като че ли от това, което виждаме, и от протакането на целия развой, по-скоро вървим още веднъж към нови избори, които не знам какво ще допринесат значително за смяна на обстановката.

- Дава ли някоя от партиите индикации за изкривяване? Как наподобява в очите на политици и гласоподаватели този кабинет в съпоставяне със служебния?

- По принцип най-сигурният знак за това, че по всяка възможност ще забележим някакво толериране от страна на " Изправи се БГ! Ние идваме ", " Демократична България " и Българска социалистическа партия по отношение на този състав на проектокабинета, е единственият сходен знак, че те не споделиха " не " незабавно на място, а оставиха някакви малки врати за по-нататъшно предоговаряне. Нали виждате, че от Има Такъв Народ споделиха, че до края на седмицата ще изпратят цялостен мандат при президента? По-скоро мисля, че тези съвещания и договаряния ще продължат и в идната седмица. Та от тази позиция сякаш имат към момента някакви вероятни разновидности за договаряне. Но по всичко наподобява, че сигурността на " ИТН " в конфигурацията на този кабинет е още веднъж много тягостно наложена на всички останали като единствената допустима форма на разновидности за бъдещо ръководство.

А по отношение на самия първокласен състав на този проектокабинет по отношение на служебния, моето персонално мнение е, че специалистите, които Слави Трифонов и Има Такъв Народ показват, са по-скоро форма на инертни биографии, които биват предоставяни на необятната общност. Те приказват толкоз езици, приключили са тук, тук и тук... Макар че виждаме много постоянно по какъв начин представителите на служебния кабинет са много по-изрядни в образованията, които са приключили, в качествата, които имат преди да влязат в политиката. Но основната разлика е, че от страна на проектокабинета на Има Такъв Народ изобщо не виждаме някаква мощна изява на будна гражданска позиция, която да улови точно този протестен заряд в обществото, който възкачи на първото политическо място Има Такъв Народ. Докато при държавното управление на Румен Радев и неговият състав на служебния кабинет виждаме най-малко няколко ярки персони в лицето на Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Пеканов. Товаса персони, които отиват оттатък своята автобиография и потвърждават, че опциите им и желанието им за смяна са също толкоз мощни, колкото и експертният капацитет, който имат.

А в действителност това е най-важното - да имаме специалисти, които са подготвени да приложат своята експертиза, да са инициативни, да разпознават структурните проблеми на българската институционална политика и да могат да се борят против тях. Смятам това си личи най-вече и най-ясно, когато виждаме по какъв начин държавното управление на служебния кабинет работи доста интензивно и доста мощно в посока на поправяне на някои от най-силните недостатъци, които сме забелязали през последните 12 години на ръководството в България. А в това време някои от лицата в проектокабинета на Има Такъв Народ даже нямат ясна позиция по тези въпроси. Тук сравнението е доста ясно и разликите могат доста явно да се видят. Ако забележим това, което социологическите изследвания демонстрират - голямо е желанието на жителите за съставяне на държавно управление, те не желаят да вървят още веднъж на избори. Моето мнение е, че едни нови избори не биха трансформирали радикално обстановката. Но в това време, искайки държавно управление, те оферират и голямо утвърждение за тези министри, които към този момент следим в настоящето служебно държавно управление. Затова и партии като " Демократична България ", да вземем за пример, които са по принцип много резервирани по отношение на утвърждението на специалисти, които не са от техния много мощно сигментиран, селекциониран кръг от хора, даже те дружно с Българска социалистическа партия и с " Изправи се БГ! Ние идваме " разпознават качествата на тези няколко съответни министри.

- Има ли искри сред президента Радев и Слави Трифонов, откакто от Има Такъв Народ влязоха в директна борба тъкмо с най-рейтинговите министри на служебния кабинет?

- Според мен сред президента и Слави Трифонов паралелите, които бяха откривани, бяха главно от позиция на това, че имат относително класифициран, синхронизиран взор върху желанието предходният модел на ръководство да бъде отстранен. Оттам нататък по всичко проличава, че методът, по който и протестните партии са в връзки със Слави Трифонов и методът, по който самият Румен Радев по-скоро се отдръпна. Т.е. те имат някакви общи визии, някакви общи стремежи, стремления, само че сякаш на политическата сцена по-трудно се показват те.

Колкото за офанзивата, която видяхме против тези министри, това е нещо от което, никой не може да бъде сюрпризиран, макар че тези хора имат несъмнено безупречни досега досиета по отношение на това, което те са правили, и това, което са учили и това, което са представлявали като персони. Въпреки това е доста елементарно да им се намерят проблеми изключително когато тяхната активност визира толкоз доста стратегически ползи на голяма част от този корпоративен хайлайф в България, който през последните години работеше в съглашателство с ГЕРБ, който последното над десетилетие управляваше страната. Когато стартира да бъде разглобявана тази настройка, е напълно обикновено да има големи отрицателни талази и офанзиви и да се опита да посегне на този вид съглашателство.

- Казахте, че е по-вероятно да отидем към нови избори, макар че партиите упорстват, че не ги желаят. Ще има ли нов печеливш или ни чака същата настройка?

- Според мен конфигурацията сигурно ще бъде доста по-сходна с тази, които наблюдавахме на 11 юли по отношение на тази от 4 април. Първата политическа мощ сигурно ще се резервира и по всяка възможност, в случай че има някакво разбъркване по-надолу, то няма да бъде чак толкоз основно, колкото на предходните избори. При трета, четвърта политическа мощ, даже да има някакви благоприятни условия за изместване на единия или на другия, не би било толкоз оказващо въздействие върху цялата политическа среда, защото борбата от предходните избори на 4 април и тези на 11 юли беше за първото място. И в този момент, когато първото място към този момент е в ръцете на Има Такъв Народ, по всичко наподобява от социологическите изследвания, че още веднъж ще е първа политическа мощ и мандатът отново ще бъде за тях.

Съществена смяна на салдото на силите няма да има, тъй като още веднъж мандатът ще бъде в Има Такъв Народ и дали надолу " Демократична България ", " Изправи се БГ! Ние идваме! " и Българска социалистическа партия имат някакви пунктоации в резултата си, там това не би оказало чак толкоз огромно въздействие. Заради това се явява тази отмалялост от тези непрестанни избори, тъй като явно гласът на жителите е даден задоволително ясно. Той не в поддръжка на нито една мощ в степен, която да обезпечи цялостно болшинство. И това е доста основно и доста мъчно. Сякаш това не се схваща от страна на Има Такъв Народ. Въпреки че те са първа политическа мощ, не имат цялостния потенциал за власт над всичко, което се случва в страната. Останали са с усещането, че всичко в страната зависи от тях. Сякаш Слави Трифонов е новият началник на България. Някакъв вид схващане, което е извънредно неверно и пагубно. На българския народ точно от това му писна, от непрестанното назидателно, нападателно говорене от екраните на едни изнервени политически водачи, които мислят, че цялата власт е в техните ръце. Това е нещото, което се опитваме да променим, което гражданското общество и протестният заряд дадоха.

Но аз не мога да видя положителна тенденция от това да има нови избори. Дори и трите протестни партии - Има Такъв Народ, " Изправи се БГ! Ние идваме! " и " Демократична България ", да имат над 121 депутати, виждаме, че има към този момент проблеми сред самите тях. Изглежда, че Българска социалистическа партия са по-сигурният сътрудник, в сравнение с " Демократична България ". И там, в самата настройка, виждаме тотална реанжировка на протичащото се. И затова едни нови избори биха се явили още по-безсмислени, тъй като в случай че преди този момент бяхме сигурни, че надали не на трите протестни партии им трябват 121 гласа и битката е за това, то в този момент наподобява, че при по този начин развил се вид, няма да има коренна смяна.

- Възможно ли е Българска социалистическа партия да спре електоралното си проваляне, а " Демократична България " да получи повече гласове при нови избори? Какво ще се случи с ГЕРБ?

- Моето мнение е, че от Българска социалистическа партия поеха по допустимо най-правилния път, по който имаха на практика късмет да поемат, поради по този начин развилата се обстановка до момента. Ако беше почнал развой за промяна на Корнелия Нинова, това може би нямаше да бъде най-оптималният миг поради обстоятелството, че толкоз комплицирани сделки предстоят с партията на Слави Трифонов. Но в това време някак си, сякаш виждаме една по-омекнала позиция и предпочитание за по-силна и дейна поддръжка както за правосъдна промяна, по този начин и за всички проблеми, които са свързани към основния прокурор, за закриването на профилираната прокуратура. Те се колебаеха дали желаят да заемат толкоз ярка протестна позиция. Сега виждаме, че са видели, че това е единственото, което може да им донесе позитиви, както и отъждествяването им със служебния кабинет, който се радва на голямо публично доверие. От тази позиция чакам най-малко те да запазят резултата си в този миг, въпреки и той да не е от голямо значение и да не окаже голямо въздействие върху броя на депутатите, които имат.

От друга страна " Демократична България " в своя личен електорален кръг печелят много утвърждение, защото тяхната позиция е извънредно систематична и поредна. Колкото и да имаше опити за някакъв тип омаскаряване на това, което те съставляват от страна и на Движение за права и свободи, на Има Такъв Народ - надали не, че те се борят за постове и такива сходни клевети, видяхме, че съумяха доста добре да отиграят картите си и да застанат на много ясна позиция. Според мен това ще им печели доверие оттук нататък в твърдото ядро, пък и на открито измежду гласоподаватели на Слави Трифонов, за какво не.

А по отношение на ГЕРБ, те са една партия с доста ясно изразени лидерски характерности. Подобна партия беше и Национална движение „Симеон Втори". Но сходна партия зависи от директното й присъединяване във властта. И ГЕРБ са мощни тогава, когато са във властта и тогава, когато ръководят. Затова през последните 12 години беше мъчно да бъде отстранен този модел на ръководство. Защото тяхната партия беше доста мощна по всички държавни институции. Сега, когато към този момент са на второ място, когато нямат тази психическа победа, че са първа политическа мощ, съгласно мен оттук насетне нещата за тях ще вървят във все по-низходяща траектория от политическа позиция. Не изключвам през идващите години ГЕРБ да бъдат една от партиите, които да изчезнат от политическия небосвод, изключително на управническо равнище на върха на страната.

И от тази позиция възможни избори е мъчно да предвиждаме за кого ще бъдат печеливши. Виждаме, че това, което въздейства на хората, е всекидневно изменяща се обстановка. Всяко едно събитие в такава конюнктура с доста висок политически заряд, всяко едно събитие оказва въздействие върху мнението на хората. И в случай че жителите изтълкуват по някакъв различен метод поддръжката или въпреки това неподкрепата по отношение на този проектокабинет, могат да бъдат изведени заключения, които да донесат изгоди за едната или другата част от лагерите. Но всичко това е в областта на спекулациите, защото виждаме, че Има Такъв Народ постановиха политика на скрито и даже бих споделил на подмолно водене на деяние в политически подтекст, която пречи на разбора и е мъчно да се разбере какви са същинските планове зад проекта на Слави Трифонов. Това, което измежду редица анализатори буди подозрение, е, че Има Такъв Народ съставляват една не толкоз опция за бъдещето на България, колкото следващо издание на това, което сносно познаваме. Фактически няма да забележим огромната смяна, което младите българи, които бяха на митингите, желаят.

- В подобен случай не изпадаме ли в параграф 22? Ако има държавно управление, ще бъде с плаващо болшинство и евентуално няма да е устойчиво, надлежно и кратковременно. От друга страна, при нови избори ще се прави кабинет в същата настройка, както в този момент.

- В подтекста на плаващите болшинства е доста значимо да уточним няколко неща, защото този термин в последно време навлезе в политическото говорене. За едно проектоправителство и за един проектокабинет има две значими болшинства. Това е болшинството, което ще го избере и ще му даде глас, и болшинството, което може да му я отнеме с избор на съмнение. Това са основните болшинства за едно държавно управление. Ако има договорености сред Българска социалистическа партия, " Изправи се БГ! Ние идваме! " и " Демократична България " и Има Такъв Народ за сформиране на кабинет, да речем, че договарянията тръгнат в по-положителна посока и едно сходно държавно управление бъде гласувано, оттова нататък тези по този начин наречени плаващи болшинства ще бъдат в областта на обособени политики на това държавно управление. Т.е. ние даже да виждаме някакви различия за обособени аспекти на другите законопроекти, които се оферират от държавното управление, това не значи, че би било цялостен провал за държавното управление и категорично избор на съмнение и предварителни избори. Защото, когато има държавно управление, формирано от толкоз доста разнообразни играчи, няма по какъв начин траекторията да е изцяло единна. За всеки един законопроект ще се изисква доста по-силна консолидация, доста по-активно допринасяне на всички, увещание, че този съответен законопроект е нещо значимо. От тази позиция даже да виждаме разностранни тактики при към този момент гласувано държавно управление и разностранни болшинства, те няма да удрят безусловно по самия състав на кабинета и по неговата устойчивост в годините. Ако вероятно сходно държавно управление може да се задържи толкоз. Това, което ще го удари, е, в случай че има в действителност съществени противоположности в главната тактика, стратегия, която движи един подобен кабинет напред. Ако тези пет съществени целта, които кандидат-премиерът от Има Такъв Народ Пламен Николов изведе, които като че ли пасват на останалите партии, които ще поддържат вероятно кабинета и в тази стратегическа траектория има изменение, недоразумение, смяна, тогава може да се види един избор на съмнение и проваляне на държавното управление. Но другояче в обособените плаващи болшинства по обособени проблеми, аз считам, че може да се намира друга парламентарна поддръжка и това от своя страна да държи Народното събрание мощно деен и да не виждаме диктат, както сме привикнали преди този момент, на изпълнителната власт, да виждаме един засилен в своята законодателна самодейност парламент.

- Ако въпреки всичко кабинетът на " ИТН " не събере нужната поддръжка, има ли някакъв късмет някоя от идващите политически сили да го направи?

- Шансът е в третата политическа партия. Ако Румен Радев връчи третия мандат на Българска социалистическа партия, с тяхната поръчка, че ще назначат служебния кабинет за постоянен, считам, че ще намерят много солидна поддръжка от " Демократична България " и от " Изправи се БГ! Ние идваме! ". Но в това време е под въпрос, в случай че един възможен кабинет на Слави Трифонов е бил разкритикуван, дали от Има Такъв Народ ще са съгласни да поддържат служебния кабинет, изключително след толкоз словесни офанзиви по адрес на представители от него. Но считам, че сигурно вероятността е там. Ако " Демократична България " получи мандат да търси болшинство с съответен техен състав на кабинет и консолидиране на някои от министрите и на някои техни специалисти, съдейки по поведенческия разбор на това, което Има Такъв Народ вършат, те ще изиграят картата на афектирания воин и под никаква форма няма да поддържат нищо, което не е тяхното държавно управление. Ще се усещат предадени надали не от останалите политически сили и няма да имат каквото и да е предпочитание да се включват с поддръжка за други кабинети, разнообразни от техните. Не бих се учудил, в случай че реагират по този метод.

При кабинет на трета мощ могат да се включат доста разнообразни игри и с кворума. Но в това време в тази назряла политическа обстановка с този голям фокус, който се случва сега, да речем едно държавно управление, което е плод на безпринципни съюзяване, да вземем за пример сред Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, ще обрече на политическо самоубийство най-много тези партиите, които се пробват да се показват като някаква опция.

Основният проблем при едно такова служебно държавно управление поддръжка от Има Такъв Народ и Движение за права и свободи. Въпросът е дали няма да забележим един състав на държавно управление, който да е подобен с този на Има Такъв Народ, той да бъде подсилен от Българска социалистическа партия и от Движение за права и свободи, тогава да се окаже, че ще забележим едно държавно управление в действителност не на смяната, а по-скоро на това което към този момент сме видели. Дори и ГЕРБ да не вземат участие, подмолните сили, които много мощно въодушевяват всеки един кабинет в българската история след 1989 година, ще бъдат изцяло удовлетворени с една сходна настройка и като нищо да забележим второ издание на държавното управление на Пламен Орешарски във формат Има Такъв Народ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, като Тройна коалиция. Което сигурно ще бъде извънредно пагубно и не изключвам да предизвика още веднъж протестни придвижвания. Не знам доколко са подготвени от Има Такъв Народ и от Българска социалистическа партия да се обвържат с сходно намерено и изцяло декларирано антипротестно и антипромяна деяние и държавно управление. Не считам, че биха си го предизвикали, тъй като гражданското общество все още не би трябвало да им разреши сходен ход.

-------

Иван-Асен Иванов е млад български политически анализатор. Завършва столичната 9-та Френска езикова гимназия " Алфонс дьо Ламартин ". През 2016 година продължава образованието си в Парижкия институт за политически науки, Sciences Po, а през 2020-а приключва с отличие Софийски университет " Св. Климент Охридски ", компетентност Политология. Бил е заместник-председател на Студентски клуб на политолога. Интересите му са в региона на Европейския съюз, българската вътрешна и външна политика, както и опазването на околната среда.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР