При тежка вълна от COVID-19 страната ни може да влезе

...
При тежка вълна от COVID-19 страната ни може да влезе
Коментари Харесай

Ето какво предвижда новият план за справяне с коронавируса

При тежка вълна от COVID-19 страната ни може да влезе в съвсем цялостен локдаун. Това излиза наяве от проекта за справяне с ковид, направен от Здравното министерство. Той се разделя на четири равнища.

В първата, зелена фаза рестриктивните мерки са минимални - сватби и кръщенета се превеждат с до 100 посетители на закрито. Тук остават и познатите правила за спортни събития, фитнеси, галерии и заведения.

В жълтата зона частните събития са с до 50 посетители на закрито. Публиката на спортните събития понижава, както и потенциалът на фитнеси, галерии и заведения.

В идната фаза надпреварите са без аудитория, фитнесите и спа центровете работят за самостоятелно прилагане, заведенията - единствено навън. Учениците минават на график.

В четвъртата фаза заведенията вършат само доставки, работят единствено основните бизнеси - като хранителни магазини, аптеки и банки.

Детска градина посещават само децата на имунизирани или преболедували родители.

В тази детска градина няколко пъти са преустановявали работа или поради локдаун, или поради случаи на инфектирани и карантинирани чиновници. „ Това са родители, които работят, доста от тях - на първа линия. За тях беше доста мъчно да се оправят, изключително в случай че имат повече от едно дете”, споделя Татяна Райкова.

Тази мярка ще се ползва единствено в случай че има нов пик, потвърдиха от здравното министерство.

„ Това ще сътвори една възможнсот хората да плануват живота си и да преценят по кое време да се ваксинират”, разяснява Александър Златанов, зам.-министър по опазването на здравето.

Предвидени са и изключения, даже и при внезапно повишаване на заболеваемостта. „ Ако личният състав е 100 пороцента имунизиран и е обезпечен вход единствено на имунизирани, то да не бъде затваряно”, разяснява Стойчо Кацаров.

Планът се управлява от натиска върху здравната система, а районните здравни инспекции ще могат да вкарват местни локдауни в обособени обитаеми места.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР