При тази акцизна ставка размерът на акциза за една кутия

...
При тази акцизна ставка размерът на акциза за една кутия
Коментари Харесай

Решено! Слагат Бандерол На Бирата!

При тази акцизна ставка размерът на акциза за една кутия нагреваеми тютюневи произведения (20 бр. цигари в една кутия, с грамаж на кутията 6, 1 г и цена 5,50 лева за кутия) е 0, 93 лева За съпоставяне, в случай че за тези нагреваеми тютюневи произведения се ползва акцизната ставка за цигарите, то размерът на акциза ще бъде 3, 54 лева за кутия. В тази връзка с смяната се цели гарантиране приходите на бюджета от данък, поради увеличението на пазарния дял на нагреваемите тютюневи произведения.

Предлага се и смяна в член 64, алинея 1 на ЗАДС, като за бира, която е в опаковки над 5 литра се вкарва обвързване за облепване с бандерол. Целта на смяната е усъвършенстване на контрола по повод продажбите на бира.

С преходните и заключителни разпореждания от законопроекта се предлага смяната в акцизната ставка за нагреваеми тютюневи произведения да влезе в действие от 1 октомври 2018 година, а във връзка с въвеждането на бандерол за бира, бутилирана в опаковки над 5 литра, да влезе в действие от 1 януари 2019 година

В Комисията са постъпили мнения по законопроекта от Министерството на финансите и от разнообразни браншови организации.

Министерството на финансите кардинално поддържа законопроекта, написа нюз.бг.

Браншовите организации показват противоречие с проектозакона, поради фрапантното повишение на акциза на нагреваемите тютюневи произведения по отношение на облагането им в другите страни от Европейски Съюз.

Също по този начин обръщат внимание, че системата за акцизното облагане на цигарите (на къс) е неприложима за тези тютюневи произведения. Същите се оферират в разнообразни форми- парчета, тубички, капсули или насипен тютюн за нагряване, при което общият консуматив е тютюнът и в този смисъл смятат, че данъчната основа би трябвало да е тежестта на тютюневата примес.

Всяка друга данъчна основа би нарушила равнопоставеността на другите типове нагреваеми тютюневи произведения и би довела до заобикаляне на данъчното законодателство. Стигна се до единодушие покачването на акциза на нагреваемите тютюневи произведения да стане от 100 % на 40 % от акциза на цигарите, за покачването да се извърши по-плавно. Цигарите са нездравословни за здравето, разяснява аленият народен представител Румен Гечев.

В закона той видя редица нарушавания. Няма разбор какви ще са приходите в бюджета, уточни той.

Менда Стоянова го упрекна, че е рекламен сътрудник на нагреваемите тютюневи произведения. Аз съм лобист на бюджета, регистрира герберката. СЗО споделя, че и бездимните цигари са нездравословни и те би трябвало да се таксуват. Около 32 млн. лева се губи от ниския данък на бездимните цигари. Всички цигари са нездравословни за здравето, не се даде Гечев. Драгомир Стойнев отбрани бирата на българите.Защо посягате и на това наслаждение на българските жители, недоумява той.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР