При стабилно управление и пълен 4-годишен мандат на правителството заплатите

...
При стабилно управление и пълен 4-годишен мандат на правителството заплатите
Коментари Харесай

Вълчев: 1860 лева ще бъде средната учителска заплата през 2021 г.

При устойчиво ръководство и цялостен 4-годишен мандат на държавното управление заплатите на учителите в България ще продължат да порастват и ще доближат обещаното двойно нарастване. Това увери в " Европа заран " министърът на образованието Красимир Вълчев.

" В началото на тази година междинната заплата беше 930, при двойно нарастване би трябвало да стане 1860, брутната заплата. Основната ще бъде по-малко, а минималната още по-малко. Тя беше при започване на годината 660, в този момент е 760 - това е заплатата, при която постъпва един млад преподавател. При двойно нарастване би трябвало да стане 1320, само че тук механично го споделям. Това са въпроси, които ще преговаряме със обществените сътрудници във формата отраслово тристранно съдействие ", съобщи просветителният министър.

От септември заплатите на учителите бяха увеличени с 15% и междинната към този момент доближи 1080 - а лв.. През 2018 - а година ще има ново покачване приблизително с 15 на 100 като в проектобюджета са планувани спомагателни 330 милиона лв. за хонорари на преподавателите.

Увеличението на заплатите на учителите е и една от ограниченията за обосноваване на високообразовани младежи да станат учители, изключително в по-малките обитаеми места, които не са толкоз атрактивни като условия за живот. Друга значима задача е да се върне престижа на професионалното обучение, тъй като в идващите години хора, приключили този вид учебни заведения може да взимат по-добри заплати от висшистите, предвижда Вълчев. Преди дни държавното управление отпусна 3 милиона лв. в допълнение за професионалните паралелки в учебните заведения, само че това е единствено началото на една сериозна акция в обществото.

Красимир Вълчев сподели още: " Предвиждаме също по този начин и спомагателни стипендии. Ние направихме една крачка, диференцирахме средствата за стипендии, дадохме повече средства за стипендии на професионалните учебни заведения. В бъдеще ще дадем повече средства за стипендии тъкмо в тези паралелки, само че най-важното е да променим настройките. Заедно с работодателите, това беше тематика на диалозите в последните срещи, в последните полемики. Трябва да кажем на родители и децата, че си заслужава да се включат в професионално обучение, даже по-късно те да имат желанието да се включат в системата на висшето обучение. "

Сериозните ограничения, които възнамерява просветителното министерство за професионалните паралелки са опит да се реши казусът с неналичието на фрагменти на пазара на труда, който ще се задълбочава от ден на ден в идващите години. Що се отнася до висшето обучение, Вълчев се разгласи за промени. Той акцентира, че прекомерното разгръщане за университетите у нас и като брой, и като специалности е довело до понижаване на качеството на подготовката. Затова от министерството усилват финансирането на специалностите, от които има най-голяма потребност стопанската система като инженерните. Проблем е и, че през последните години броят на свободните места изпреварва броят на претендент - студентите. През 2017 - а година приключилите приблизително обучение са били към 45000, а свободните места във висшите учебни заведения - 55 000, т.е. с 10 000 повече.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР