При спазване на всички противоепидемиологични мерки и най-вече спазването на

...
При спазване на всички противоепидемиологични мерки и най-вече спазването на
Коментари Харесай

Отварят за посетители Зоопарка, Столичната библиотека, СГХГ и музей „София“

При съблюдаване на всички противоепидемиологични ограничения и най-много спазването на отдалеченост със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова отварят порти за гости на 14 май Зоологическата градина и Столичната градска библиотека на София дружно с филиалите и в регионите Сердика, Люлин и Студентски. Читателите ще имат опция да посетят заемните, само че няма да употребяват читалните на библиотеката, оповестяват от пресцентъра на Столична община.

На 18 май отваря порти Музея за история на София, а Столичната градска художествена изложба на 19 май.

Столичната община дружно със свои сътрудници ще даде на софийските актьори 20 подиуми навън за представления и концерти. На тях ще се позволява провеждането на събития с позволена претовареност на местата до 30 % от оптималния нормален потенциал за гарантиране на физическа отдалеченост. На 14 май от 20.30 ч. спектакъл „ София ” ще открие сезона на външната си сцена „ Арена ” със спектакъла „ Апетит за череши ”.

Събитията от лятната културна стратегия тази година ще се организират на сцените в Борисовата градина, парка на Военната академия „ Г.С.Раковски ”, Женския пазар, пространството край Западната врата, парка на Националния замък на културата и други. Всяка година се организират голям брой детски събития и музикални стратегии на открити местоположения - на Лятната сцена в Борисовата градина, в Южния парк, в парк „ Заимов ”, в Кино „ Кабана ” – лятна сцена в парка пред НДК до бул. „ Фритьоф Нансен ”, на площад „ Бански ”, под купола на Ларгото, пред Народния спектакъл „ Иван Вазов ”, в градината на храм „ Свети Седмочисленици ”, а от предишното лято и на реновирания площад „ Славейков ”.

Осемнайсет непрекъснати или мобилни подиуми навън има и в другите региони на София, а голям брой културни събития ще се провеждат и край общинските културни институти, адаптирайки парковата среда. На територията на Софийския зоопарк също има непрекъсната сцена за културни прояви, а навън в Парк „ Врана ” от години се организират впечатляващи музикални събития.

През двата месеца на изключително състояние течеше процедура по банкет на планове за тази стратегия, като в дирекция „ Култура ” постъпиха 17 оферти, включващи културни формати навън – поредици от концерти, кинопрожекции под звездите, стратегии за деца – просветителни начинания, мюзикъл и куклени представления. По традиция ще има и концерти на общински музикални обединения.

Доказан и обичан на публиката формат за изява на просвета в градска среда са изложбите в общинските Галерии навън – на Моста на влюбените, в Градската градина, в парка на НДК и в Градина „ Кристал ”. В двуседмични интервали те показват десетки фотографски изложения годишно с разнообразна и любопитна тема. От през днешния ден към този момент е показана първата за сезона галерия навън, като красиви снимки от Италия могат да бъдат прегледани на постаментите в градина „ Кристал ”, като от Столична община молим да се съблюдават ограниченията за сигурност и обществена отдалеченост.

Следващата впечатляваща галерия ще бъде навън от 18 май на Моста на влюбените и ще ни покаже пролетни етюди от столицата. Столична община продължава да уголемява териториалния обсег на Галериите навън и скоро следва разполагането на още две в разнообразни елементи на Южния парк. Към изложбените пространства ще бъдат добавени и оградите на столични учебни заведения.

Освен обичайните прояви навън на Столична община, в изискванията на специфични ограничения за неразпространението на КОВИД-19 и настоящите нормативни разпоредби на способените институции, Столична община ще се включи в допълнение и в реализацията на голям брой партньорски събития. Общинските съветници и общинската администрация към този момент работят по основаването на облекчени условия за осъществяване и основаване на форми на подкрепяне на креативен изяви навън на самостоятелни създатели и екипи. Обсъждат се опциите за осъществяване на нови формати, обусловени от специфичната обстановка, а точно - реализирането на автокина на открити местоположения в столицата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР