При смяната на водомери гражданите трябва задължително да поставят такива

...
При смяната на водомери гражданите трябва задължително да поставят такива
Коментари Харесай

Новите водомери само с дистанционно отчитане

При промяната на водомери жителите би трябвало наложително да слагат такива с отдалечено отчитане. Това планува нова разпоредба, пусната от Министерство на регионалното развитие за публично разискване. Данните от отчитането ще се разгласяват на интернет страницата на съответния ВиК оператор.

До една година от влизането ѝ в действие е срокът, в който консуматори без самостоятелни водомери би трябвало инсталират и записват такива с отдалечено отчитане.

Гражданите ще би трябвало да обезпечават достъп един път годишно за физическа инспекция и доклад, гласят текстовете. Същото се отнася и за потребителите, които се самоотчитат.

Операторът би трябвало да оповестява най-малко три работни дни преди деня и часа за доклад по кое време ще го извърши. Това може да става посредством документално известие, сложено на уместно място в постройката, и посредством издание на електронната страница. Ако потребителят отсъства, може да уточни друга дата за посещаване, само че това ще се заплаща по цени на оператора.

Водата, употребена за общи потребности в жилищните здания в режим на етажна благосъстоятелност, ще се разпределя поравно сред всички жилища, при изискване че потребителите са изрядни. Това значи да се обезпечи достъп до водомера, той да е механически изправен. Ако не е по този начин, разликата сред данните от общия водомер и тези в жилищата ще се разпределя единствено сред тези без самостоятелни уреди и които не са обезпечили достъп за отчитането. Досега разходваните количества се начисляваха на клиентите съразмерно на потреблението им.

" Няма логичност тези, които заплащат по-големи сметки за предоставените им ВиК услуги, да поемат и по-голямата част от разноските за поддържане на чистотата в общите елементи на постройките, поливане на градинките пред блоковете и други ", разяснява зам.регионалният министър Малина Крумова, представена от в. " 24 часа ".

На база на разноските за поддръжка на инфраструктурата ще се дефинира цената на услугата на цялата територия, която обслужва ВиК операторът. Собствениците ще носят отговност за поддръжката на системите, които се намират вътре в парцела.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР