При смартфоните се случват много хубави неща, но има и

...
При смартфоните се случват много хубави неща, но има и
Коментари Харесай

Седем негативни тенденции при Android смартфоните


При смарт телефоните се случват доста хубави неща, само че има и отрицателни трендове
(снимка: CC0 Public Domain)

Изтичащата 2020 година беше значима за промишлеността на смарт телефоните в доста връзки. 5G технологията стана налична освен за флагманите , към този момент имаме сгъваеми устройства с усъвършенствана устойчивост, а телефоните от междинен клас направиха огромна стъпка напред във функционалността .

Не всичко обаче е ужасно. През годината се обрисуваха някои трендове, които не бихме желали да продължат и през 2021 година Ето лист, препоръчан от, със 7 нежелани трендове в развиването на Android смарт телефоните.

5G в края на всяко име

Разбираемо е, че телефоните получаваха постфикс „ 5G ” през първата година или две откогато се появиха 5G мрежите, само че изтъкването на тази поддръжка се трансформира в нещо всекидневно за флагманите и в сегашното. През 2021 година производителите би трябвало да се откажат от тази спогодба за именуване на телефоните си от висок клас. Всъщност би имало по-голям смисъл да употребяват „ 4G ” за обозначаване на моделите, които към момента не поддържат 5G?

П ластмаса/стъкло в телефони за $1000

Нямаме проблем със „ стъклото/пластмаса ” (glasstic) на Samsung – пластмаса, която се усеща по-скоро като стъкло. Истинският проблем обаче е, че компанията е избрала да употребява „ glasstic ” за, който коства $1000.

Едно е да пластмасов дизайн, който наподобява и се усеща като пластмаса на по-евтин телефон, само че е друго, когато харчите над $900 за устройство от висок клас. Samsung би трябвало да ограничи потреблението на този материал до устройства като Galaxy A серия и Galaxy FE/Lite модели.

Безсмислени 2MP камери

Една от най-неприятните трендове на камерите през последните две години е потреблението на нискокачествени 2MP датчици. Това е транспарантен опит за увеличение на броя на камерите. Виждали сме всички – от Xiaomi и Realme до Samsung и Oppo – да одобряват тази тактика, постоянно употребявайки две 2MP камери, с цел да могат да се похвалят, че оферират четворни задни камери.

Брандовете несъмнено би трябвало да изберат качеството над количеството във фотокамерите си през 2021 година С други думи, да подобрят своите съществени, ултрашироки или даже макро-камери, вместо просто да прибавят повече обективи. Ако към момента упорстват да оферират макро-обектив, тогава дано забележим датчици с по-висока разграничителна дарба с автофокус вместо символичните 2MP камери.

Бавно кабелно зареждане

Трудно е да се повярва, че можете в действителност да купите телефони с 65W или даже 100W+ зареждане през 2020 година (като Xiaomi Mi 10 Ultra и OnePlus 8T). Още по-трудно е да се повярва, че към момента има водещи телефони, които не оферират бързо зареждане.

Устройства като Motorola Edge Plus и Гугъл Pixel 5 са ​​на върха с разочароващите 18W, до момента в който iPhone 12 и LG V60 са малко по-бързи надлежно с 20W и 25W. През 2021 година всички съществени смарт телефони следва да предложат зареждане 30W+

Някои консуматори се тормозят, че бързото зареждане може да утежни батерията с течение на времето. Но марките постоянно могат да доставят телефон с бързо зареждане, като го деактивират по дифолт, в случай че в действителност желаят.

Лоши задължения за актуализация

Гугъл към този момент се ангажира да предлага тригодишни систематични актуализации на своите телефони Pixel. Samsung също се причисли към клуба тази година, като предложи тригодишен ангажимент за актуализации на версията на Android за някои устройства. Това беше една от дребното ярки точки през 2020 година

OnePlus удостовери единствено една актуализация за своите телефони, до момента в който Motorola счита, че може да се измъкне с заричане за една актуализация на версията за своя Edge Plus от 1000 $. В последна сметка Moto промени тактиката и се върна към две актуализации на версиите, само че за какво въобще трябваше да премине през това?

Nokia предлага всички свои модели с обезпечени месечни актуализации на сигурността за три години и двегодишни софтуерни ъпдейти.

Има смисъл повече марки да останат ангажирани със софтуерните актуализации, поради желанието на доста консуматори да употребяват телефоните си за по-дълъг интервал от време и икономическата неустановеност към COVID-19.

П оскъпвания на флагманите

Xiaomi, Realme и OnePlus предложиха флагмани за 2020 година на по-висока цена от техните прародители. Очевидно част от това повишаване се дължи на по-високите цени на силиция тази година. Въпреки някои изненади, много разочароващо е да видите дефицит на налични флагмани през 2020 година

Видяхме също mmWave версии на телефони, които са към $100 по-скъпи от общоприетите 5G версии. Някои образци включват версиите на Verizon за и Pixel 4a 5G. Би трябвало да забележим водещи телефони през 2021 година на по-разумни цени.

К оличество пред качество

Една от най-неприятните трендове през последните години е, че доста производители оферират куп телефони с дребни разлики сред тях. Наистина ли би трябвало да забележим всички тези телефони от серията Realme Narzo, когато главните телефони Realme оферират сходно преживяване? Наистина ли се нуждаем от седем или осем разновидността на Redmi 9?

Желателно е марките да понижат до известна степен ребрандирането през 2021 година Разбира се, от време на време има основателни аргументи за ребрандиране, само че компании като Xiaomi сигурно са прекалили с марката си Poco. Дори OnePlus не можа да се сдържи с N100 – всъщност Oppo A53.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР