При следващата търговска битка на американския президент Доналд Тръмп може

При следващата търговска битка на американския президент Доналд Тръмп може ...

Заплахата на Тръмп срещу европейското автомобилостроене може би е троянски кон.


При следващата търговска битка на американския президент Доналд Тръмп може би САЩ ще наложат големи мита върху вноса на автомобили и автомобилни части от Европа. Това обаче всъщност няма да бъде крайната цел на Белия дом, според експерт. Този ход може да се окаже "троянски кон" за по-голяма сделка в селското стопанство, според Дейвид Хаунър, ръководител на стратегическо подразделение за Европа, Близкия изток и Африка в Bank of America Merrill Lynch. 

Сега, след като Тръмп въведе още мита за китайските стоки, всички погледи са насочени към евентуално заформящата се търговска война между САЩ и Европа. Президентът заплаши още миналата година да наложи мита от 25 % върху вноса на автомобили и автомобилни части от Европейския съюз. Засега такива мита не са наложени, но се очаква Тръмп да обяви решението си по въпроса до 18 май.

Според Хаунър обаче на Белия дом може би предстои труден път.

"Според нас ще има поне опит САЩ да окажат натиск за повече отстъпки от Европа. Ще бъде твърде трудно, особено ако Тръмп наистина започне дискусии за земеделието", посочи експертът за предаването на CNBC "Squawk Box".

"Някои мислят, че автомобилните мита може да са троянски кон, за да се започне дискусия за селското стопанство, защото това е областта, в която нещата биха били наистина сериозни за САЩ и Европа. Селското стопанство в Европа е много, много чувствителен въпрос от политическа гледна точка, когато се стигне до разрешаване на американски внос", казва той.

Източник: mediapool.bg