При системни нарушения на забраната за пушене на закрито в

...
При системни нарушения на забраната за пушене на закрито в
Коментари Харесай

Да се затварят заведенията, които системно нарушават забраната за пушене, обмисля здравното министерство

При систематични нарушавания на възбраната за пушене на закрито в публични места, санкициите да са по-драстични и да включват даже наложително затваряне на заведенията за избран период. Това по информация на в. " Сега " ще написа в предложение за ремонти в Закона за здравето, които приготвя Министерството на здравеопазването.

За по-строги наказания упорстват от дълго време неправителствените организации " Коалиция за живот без тютюнев пушек " и Сдружение " България без пушек ". Двете организации се стимулират, че има заведения, които са глобявани неведнъж, само че все пак в тях продължава да се пуши. Все още не е ясно дали здравното министерство ще се съгласи с наказателните периоди, които оферират те - при трето нарушаване заведението да се затваря за 6 месеца, а на очевидно място да се слага табела с повода за наставление.

От министерството обаче удостоверяват, че измененията са за по-строги наказания и надзор, в това число и за използването на наргиле в заведенията. Предвижда се да вземем за пример шефът на обект, който е позволил пушене на тютюневи и свързани с тях произведения в обекта, да бъде глобен, вместо притежателя на заведението, показват от министерството. В момента постоянно актовете за нарушаване на възбраната, наложени от здравните инспектори, падат в съда, тъй като по закон отговорността се носи от представляващ юридическото лице, а той нормално не е в обекта при инспекцията и актът е публикуван на различен.

Друга смяна планува повече институции да могат да постановат санкции, а не както в този момент - единствено районните здравни инспекции. Сред тях евентуално ще са Министерство на вътрешните работи, Агенцията по храните, Инспекцията по труда.

Със законопроекта ще се забрани и използването на наргилета. В момента няма ограничаване за пушенето на тези произведения в закрити публични пространства, нито има спънка да се оферират на деца. Министерство на здравеопазването разгласи, че ще вземе ограничения против това, още в края на лятото на предходната година, само че към момента няма импортирани оферти.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Забраната за пушене (121)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР