При сегашния нов пик на коронавируса усилията са насочени към

...
При сегашния нов пик на коронавируса усилията са насочени към
Коментари Харесай

Удължават извънредната обстановка и след края на месеца


При настоящия нов пик на ковид напъните са ориентирани към контрола над осъществяването на съществуващите защитни ограничения. Той ще бъде затегнат, само че въвеждане на нови ограничавания не се плануват, даде обещание в студиото на Българска национална телевизия доцент Ангел Кунчев - основен държавен здравен контрольор.

Доц. Кунчев обрисува картината на заболеваемостта в този момент. 320 души са лежащо болните сега. 20% от инфектираните се нуждаят от болнична помощ, а 4-5 % - от сериозна помощ в натоварен бранш. Заразените са разпределени на клъстъри.

Специалистите поставят се старания за ограничение на получените огнища. Напоследък обаче се следят и обособени случаи на други места в страната.

Това, по думите на Кунчев, значи, че сме в прехода към дифузно заразяване. Нови случаи ще има там, където се допусне неспазване на ограниченията, безапелационен беше той.

Експертът не може да обвърже достигането на избран брой инфектирани с вероятно връщане на мярката за оставане по домовете.

" Въпрос на експертна преценка е, в това число и на това какви са случаите. Ако при пасажа на вируса през хората в действителност се стигне до понижаване на неговата заразност /само че за момента нямаме такива данни/, е допустимо хората да го карат доста по-леко... "

Доц. Кунчев съобщи, че доста деликатно се следи какво става немската касапница, станала огнище на болестта в последните дни. Там работят български служащи, част от които са се прибрали у нас. Затова има възможност от импорт на болест.

Ангел Кунчев прикани хората да слушат тези, кои носят отговорност. Той акцентира, че намирането на баланс сред грижата за здравето на обществото и опазването на стопанската система е доста мъчно и това е главната задача на експертите, ангажирани с организацията на битката с вируса.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР