При сегашните цени на тока помощта за бизнеса трябва да

...
При сегашните цени на тока помощта за бизнеса трябва да
Коментари Харесай

Васил Велев: Помощта за бизнеса заради цените на тока трябва да се утрои

При сегашните цени на тока помощта за бизнеса би трябвало да се утрои и по-скоро става въпрос не за помощ, а за възобновяване на надвзетото. Това съобщи в ефира на ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. 

" Тези 450 млн. лева не са задоволителни, с цел да покрият мрежовите такси, които заради регулаторно решение и замразено такова, са причинили големи загуби на електроразпределителните сдружения и на топлофикациите, плюс компенсиране на бизнеса за месец декември. Тоест, тези средства не са задоволителни единствено за месец декември. Цялата стратегия, която беше обявена, беше за 1,5 милиарда лева за четири месеца, от които 940 млн. лева са за компенсиране на потребителите на свободния пазар, които не са единствено бизнеса, а са 630 000 консуматори. При цените, които се задават, парите би трябвало да се утроят ", на мнение е Велев. 

По думите му, при тези цени всеки месец през януари, февруари и март БЕХ ще се акумулира облага от над 1.2 мрлд. лева Според него, потребителите на свободния пазар би трябвало да бъдат обезщетени с разликата сред действителната цена и извадена от нея цена по мораториум и взети 75% от това надвишение. Това прави суми от порядъка на милиард на месец. 

" Държавата би трябвало да застане на страната на работещите хора, а не на енергийните олигарси ", разяснява ръководителят на АИКБ. 

Велев упорства президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) до края на годината поради казуса с високите цени на електрическата енергия. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР