При сегашната усложнена епидемиологична обстановка, отчитайки опасността от разпространението на

...
При сегашната усложнена епидемиологична обстановка, отчитайки опасността от разпространението на
Коментари Харесай

Вълчев каза как ще приключи учебната година

При сегашната усложнена епидемиологична конюнктура, отчитайки заплахата от разпространяването на COVID-19, Министерството на образованието и науката създаде и разиска на разнообразни нива сюжети за безпроблемното привършване на образователната година и за организирането на плануваните външни оценения и на държавните зрелостни изпити. При отчитане на динамичността на обстановката и със угриженост за запазване на здравето и живота на учениците, както на педагогическия и на непедагогическия личен състав в учебните заведения, се взе решение вторият образователен период на образователната 2019/2020 година да завърши в изискванията на образование от разстояние, без удължение на образователното време за нито един от класовете и без възобновяване на присъствените образователни часове.

Това декларира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на парламентарния въпрос - по какъв начин ще завърши актуалната образователна година.

Той осведоми, че Наредба за изменение и допълнение на Наредба номер 11, която е за оценяване на резултатите от образованието на учениците, нормативно ще уреди намаляването по изключение на минималния наложителен брой настоящи изпитвания за втория период на актуалната образователна година и образуването на срочна оценка, като се вземат поради и настоящите оценки, сложени в процеса на образованието от разстояние в електронна среда.

С оглед на актуалната обстановка от МОН сме предложили през тази година да не се състоят изпити от националните външни оценения в края на четвърти и на десети клас, само че за окончателното решение се изисква законодателна смяна, оповестява министър Вълчев. Той добавя, че се възнамерява степента на реализиране на резултатите от образованието в края на началния и на първия гимназиален стадий да се мери при започване на идната образователна година - надлежно при започване на пети и на 11-и клас, с извадка от възпитаници.

Министър Красимир Вълчев осведоми, че с допълнения в Наредба номер 10, която е за организацията на дейностите в учебното обучение, ще бъдат нормативно регламентирани, по изключение единствено за тази образователна година, промени в реда и изискванията за приемането на възпитаници. В математическите гимназии учениците ще се одобряват в пети клас въз основа на по-високия резултат от регионалния кръг на олимпиадата по математика или от надпреварата "Математика за всеки " - композиция от плануваните за тази година в календара на МОН надпревари. В обединените учебни заведения, които са нов тип учебни заведения, учениците ще се одобряват в 11-и клас въз основа на оценките им от удостоверението за приключен първи гимназиален стадий.

През тази образователна година присъствено в учебните заведения, и при прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения, ще се състоят единствено държавните зрелостни изпити в 12-и клас /в интервала 1-4 юни/, държавните зрелостни изпити по доктрина на специалността и специалността /на 5 юни/, и изпитите от националното външно оценяване по български език и литература в края на седми клас /на 15 и на 17 юни/. Това са изпитите, които са свързани с продължение на образованието на учениците, осведоми министър Вълчев. Той добавя, че присъствени ще са и изпитите за инспекция на качествата /за профили и специалности в изкуствата и спорта за банкет на учениците в осми и в 11-и клас/. Също присъствени ще са и изпитите за смяна на годишната и на окончателната оценка, изпитите за срочна или годишна оценка на учениците, които са в независима или в задочна форма на образование, както и вътрешните учебни изпити в профилираните учебни заведения, а и някои практики в професионалните гимназии.

Предвид изискванията на изключителната конюнктура, другата скорост на преподаване в обособените учебни заведения и в отговор на терзания на зрелостници и на родители на възпитаници в седми клас, в уеб страницата на МОН е оповестено образователното наличие, което няма да се включва през актуалната година в изпитните материали от националното външно оценяване в седми клас и за държавните зрелостни изпити в 12-и клас, осведоми министър Красимир Вълчев. Той за следващ път твърди, че на националното външно оценяване в седми клас и на матурите в 12-и клас ще има стерилизация на класните стаи, ще се употребяват персонални защитни средства, учениците би трябвало да са на разстояние - на 1-1,5 метра един от различен, при влизането им в учебните заведения не би трябвало да има скупчване и за тази цел ще се отварят повече учебни входове.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР