При разработването на следващото поколение на Jazz инженерите и дизайнерите

...
При разработването на следващото поколение на Jazz инженерите и дизайнерите
Коментари Харесай

Новата Honda Jazz с изумителен комфорт

При създаването на идващото потомство на Jazz инженерите и дизайнерите на Honda бяха единомислещи в желанието си да слагат комфорта на водача и пасажера начело на главно място.

Решенията, свързани със структурата, дизайна и ергономията бяха премислени от всички експерти в екипа и приложени по едно и също време, а резултатът от това са водещи в класа равнища на комфорта и пространството.

Най-важното за постигането на това е новоразработената от Honda стабилизираща стойката на тялото структура със структурна поддръжка на възглавниците на седалките, приложена както към долната част, по този начин и към облегалките, и заменила S-образния дизайн при досегашния модел.

Въвеждането на по-широко „ дъно “ на седалката е разрешило да бъде увеличена с 30 мм самата й дълбочина. По-голямата мекост се усеща неотложно при сядане. Благодарение на новата конструкция, комбинирана с повече заряд, възглавниците се деформират много по-умерено и най-много не „ пропадат “ надолу при приложимост.

Подобренията в структурата на облегалката усилват опората в региона на лумбалните прешлени и таза, като по този начин се стабилизира стойката на седящия. Това на собствен ред предотвратява умората при дълги пътувания, изключително в региона на бедрата и кръста. Допълнително новата конструкция способства за по-комфортна и устойчиво изправена позиция при шофиране даже във завой или по неравни пътища.

Облегалките са скосени в горната си част, с цел да поддържат и обгръщат гърба на пасажера още по-добре. Тази форма разрешава по-голямо пространство сред предните седалки, а това на собствен ред улеснява връзката сред пасажерите от първия и втория ред седалки. В най-ниската си точка седалката е с 14 мм по-близо до земята, което в композиция със заоблените й предни ъгли улеснява влизането и излизането от автомобила.

"Honda се стреми непрестанно да предлага удобни пространства и да обезпечава оптимално наслаждение от шофирането “, съобщи Такеки Танака, началник на огромните планове в компанията.

"Освен че сме взели под внимание даже и най-малката детайлност от новия Jazz, от материалите и позицията, та до структурните детайли в автомобила, ние сме създали и изследване по отношение на човешкото тяло, с цел да осигурим извънредно високи равнища на комфорт. Като резултат - Jazz резервира репутацията си на необятен и удобен автомобил, а в този момент и с усъвършенствано чувство за финес при всекидневна приложимост. "

Инженерите и дизайнерите на Honda работиха дружно и в името на комфорта на пасажерите от втория ред. Премествайки захващането на седалките, те съумяха да усилят дебелината на плънката с 24 мм.

Подобренията в ергономията усилват комфорта на интериора

Структурните детайли на автомобила, седалките и бутоните за контролиране действат в цялостен синхрон в името на оптималния комфорт на водача. Бяха направени редица фини настройки и корекции, с цел да бъде понижен физическият стрес при шофиране.

Подобренията във връзка с ергономичността включват по-дълбоко вътрешно позициониране на спирачния педал за по-удобно опериране с него, изменен е и ъгълът, под който е подложен той по този начин, че да бъде реализирано 5-градусово нарастване за стъпалото на водача за по-естествена позиция при потребление на педала. Съответно и самата седалка е преместена, с цел да се обезпечи оптимална опора на бедрото.

Регулирането и избирането на най-удобната самостоятелна позиция при шофиране е по-лесно след като и да било с помощта на нараствания обсег на контролиране на кормилото. Това е реализирано, като неговият център е доближен с 14 мм до водача. Ъгълът на кормилото е с два градуса по-изправен по отношение на този при предходния модел, тъй че, в този момент той е по-фронтално насочен към водача. Като резултат от тези промени дистанцията от рамото до седалката е усъвършенствано с 18 мм и достигането до кормилото изисква по-малка амплитуда на придвижване на ръката.

Пътниците на втория ред се радват на най-хубавото в класа пространство за краката в размер на 989 мм, защото водещите релси на предната седалка са изместени леко в страни и е увеличено дистанцията сред тях. Резервоарът за гориво е ситуиран в центъра на шасито под предните седалки. Тази неповторима за класа позиция разрешава на новия Jazz да резервира функционалната патентована система Honda Magic Seats. Долната част на по този начин наречените „ вълшебен седалки “ може да бъде вдигана като столчета в киносалон, или самите те да бъдат сгънати до постигането на еднакъв товарен под съгласно нуждата.

С това цялостно усъвършенстване на комфорта на пасажерите в новия Jazz, на ергономичността и на още по-голямото вътрешно пространство, с които е съгласуван цялостният развой на планиране на модела, Honda създаде едно извънредно атрактивно предложение в компактния клас. Резултатът е изцяло нов хибриден градски автомобил, комбиниращ изключителната изгодност с невероятни функционалност и комфорт, и подготвен да посрещне потребностите на актуалната все по-взискателна клиентела.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР