При разкопките са намерени златни украшения на над 6000 години,

...
При разкопките са намерени златни украшения на над 6000 години,
Коментари Харесай

Учените: Градът на Птиците до Пазарджик е най-древният в Европа

При разкопките са открити златни декорации на над 6000 години, бил е населяван от минимум 4000 индивида, разкрили са археолозите.

Как ценим, съхраняваме и разпространяваме невероятните археологически открития по нашата антична земя? Кои са най-новите чудеса, открити от археолозите, които могат да създадат страната ни атракция за милиони туристи? Повод за това даде една обява на Георги Георгиев във фейсбук:

„ Гледам ги англичаните по какъв начин си вършат реклама с тоя Стоунхендж. През няколко дни филм по Дискавъри, по Нешънъл Джиографик, по други малките екрани. Били турени там 2400 година прочие Хр. За едни камънаци, дето нито един археолог към момента не е открил защо служат, от кого са турени там. По времето, когато в Египет строят към този момент големите пирамиди.

Установили са единствено, че големите отвесни камъни, тежащи 30 тона, са пясъчник и са примъкнати от 30 км, а по-малките сини камъни, тежащи 2 тона, са докарани от скали с вулканичен генезис в Уелс на към 240 км. Предполагат, че мястото е служило за окултно-лечебни цели.

И толкова. И звук до Бога.

Замислих се и направих аналог с Варненското златно богатство, което е по-старо от Стоунхендж с най-малко още 2000 година От 4400 година прочие Хр. 294 гроба. Само в гроб №36 са открити 857 златни предмета. Общо са 3000. С непорочност на златото 23,5 карата. Почти напълно. С неповторима ювелирна обработка. За първи път в света. 2000 години преди египетската цивилизация и Стоунхендж.

Колко от нас знаят, че иде тирада за цивилизация от към 200 000 индивида, населявала земите към Девненското езеро, Дуранкулашкото езеро и крайбрежието на Добруджа до устието на Дунав?! И че този народ в действителност е първият в света с ясни признаци за държавност и владетели. Самият факт, че в някои от гробовете са положени владетелски скиптъри и други владетелски знаци, е задоволителен. Да не приказваме за фината керамика с идеално гланцирана повърхнина, оживяла съвсем 7000 година За Бога, тази цивилизация е боравела тогава с цифрата π - 3,14.

Да не приказваме за към момента неразучената просвета, останала от този народ, „ липсващ " през същото това Пето хилядолетие преди Христа. Как пък друго не схванаха, само че незабавно откриха, че бил липсващ.

А дали е изчезвал въобще? Дали единствено не се е преместил и по-късно гладко се влял в тракийските нации? А това, че не е липсващ, е елементарно доказуемо. ДНК хаплогрупата на този народ е G2 и през днешния ден се среща при към 5% от популацията в България.

А какъв брой българи знаят за античния протоград на Птиците, открит неотдавна край Пазарджик, където бяха открити златни декорации на възраст над 6000 години? Древен град с основи, по които може да се съди, че е бил населяван от минимум 4000 индивида. А какъв брой туристи могат да видят този неповторими открития?! Почти никой не знае къде е некрополът. Да не приказваме, че е с ударени кепенци.

А какво е направила страната ни, археологията ни, с цел да разпространява некропола, да продължи разкопките, да го направи международна сензация, тъй като е неповторим, а страната ни и община Варна да печелят милиони от прииждащи туристи?! Да се образова малко Ангелкова, а не да се чуди за какво въобще е попаднала в министерство. С бетониране на плажове туризъм не се прави. "

Мистериозният Град на Птиците изумява даже учените

Пазарджик е на път да стане международна туристическа атракция с откритото наоколо антично поселище. Според учените Протоград към този момент умерено може да претендира, че е най-старият град в Европа.

През лятото на 2019 година, по време на разкопките в селищната могила край пазарджишкото село Юнаците, археолозите не престават да вършат сензационни разкрития. Мистериозният античен протоград на Птиците продължава да изумява даже учените, призна пред Дарик ръководителят на екипа доцент доктор Явор Бояджиев, който от десетилетия изследва обекта.

Изненадващите обстоятелства този път надминават упованията му, като той самичък признава, че към този момент не се наема да предвижда още какво би могло да излезе при последващи изследвания.

Над 100 000 квадратни метра е била площта на селището, като археолозите след 18 години проучване на терена към момента не са стигнали до границите му. За съпоставяне - открити в Месопотамия и Шумер селища с повърхност към 10 дка са определяни от учените като градове. Този край Юнаците е най-малко десетократно по-голям.



Има и ясни данни за високо развита цивилизация, за общество със стройна организация, за хора с естетически нюх. Сред любопитните разкрития е нещо като кей, до който се е стигало с лодки. Знае се, че по това време река Тополница е минавала край цитаделата на селището, а в този момент евентуално ще се окаже, че е била плавателна.

Още по-сензационната вест е, че е бил и пристанище. Това разкри пред „ Стандарт " доцент Явор Бояджиев. Неговият екип е разкрил част от същински търговски транспортен съд. Става дума за предната част на огромен кораб, което удостоверява, че тогава реките Тополница и Марица са били плавателни. А това е създавало условия за оживена търговия и друга стопанска активност, което на собствен ред е благоприятствало за развиването на изкуствата и религиозните култове.

Край село Юнаците археолозите от българо-гръцкия екип до момента са разкрили градски стени, врата на огромно населено място, както и трап със защитна стена. До нея е открит скелет на човек на над 6000 години, който най-вероятно е умрял при защитата на античния град. Интересно е, че е заровен с едната ръка под гърба, а другата - до тялото.

„ Касае се за цивилизация от каменно-медната ера на 6800 години ", изясни доцент доктор Явор Бояджиев. Доскоро се смяташе, че микенска Гърция е най-старата цивилизация в Европа - отпреди 26 века. Артефактите и находките, които накараха учените на всеослушание да заключат, че това е най-древният град в Европа, бяха открити предходната година.

„ Най-напред се доближихме до крепостната стена, открита преди три години. Тя е била доста солидна, с височина 5 метра и същата широчина ", изясни екипът археолози. Доскоро проучванията обхващаха единствено могилата край село Юнаците. Оказва се обаче, че Протоград се е разпростирал на още 100 дка отвън крепостните стени. Там са живеели земеделците и скотовъдците, а вътре в просторни здания, украсени с алена и бяла багра, се е ширела висшата класа.

„ Разкопавахме в центъра на Протоград в дълбочина и на широчина. Оказа се, че има цялостен регион до жилищните здания, който е бил индустриална зона ", твърди археологът.

Там били открити пещи и цехове, сходни на части от актуалните заводи. Открити са оръдия на труда, а цялата система дава чертите на един извънредно цивилизован град. Другото неповторимо е, че в този град са открити е първите хладилници в света. Дълбоко подземен са открити пространства, които са запазвали месото студено. Такова нещо не е срещано до момента, настояват учените.

Именно на тази повърхност археологът и екипът му се натъкнали на корабостроителница. „ Засега са открити счупени първообрази на транспортен съд и дребни лодки, още даже не сме ги снимали, а ги пазим тези дни, с цел да ги отнесем до музея в Пазарджик - изясни доцент Бояджиев. - В ниши на 6700 години също по този начин за първи път открихме общо 11 средиземноморски гривни, които са били извънредно скъпи за хората и са направени от морски раковини. "

„ Уникалното е, че накитите са открити в централизация единствено на 10 метра. Новината, че на мястото е открита и първата книга в света, от ден на ден се потвърждава, защото в този момент открихме плочки и дъна на уреди с фрагменти и композиция от протописменост ", разгласи археологът, който работи единствено с още четирима члена в екипа си.

Намерени са плодове отпреди няколко хилядолетия, измежду които и гроздови зърна със следи от обработка - евентуално във вино, в слой, датиран от над 3000 години преди траките. Това пък приказва, че те са наследили, а не са разкрили традицията да вършат божествената напитка.

Археологическото лято на могилата завършва с към 170 находки, измежду които две двуглави птици с човешки глави, украшения от средиземноморските миди Spondylius и Dentalium, принадлежности от мед, камък, кост.

И още - заравяне на бебе от ранната бронзова ера, което е било сложено в ритуална урна. Още едно малко и мощно обгоряло дете е намерено в постройка, унищожена от унищожителен пожар, затрупано със съдове, остатъци от мебелировка, доста зърна и семена.

Учените към този момент са безапелационни, че градът под могилата е най-древният в Европа.

Селищна могила при с. Юнаците, известна още като Плоската могила, се намира на 8 км западно от Пазарджик. В нея през годините са разкрити остатъци от най-малко 30 селища, изграждани последователно едно над друго, които свидетелстват, че през разнообразни интервали там е живяло друго население в течение на над 6000 години. Могилата е ситуирана на ниска речна тераса на десния бряг на тогавашното корито на р. Тополница (сега течаща по-далеч на изток), на към 5 км от вливането ѝ в река Марица.

Селищната могила при се състои от останките от най-малко 30 селища, изграждани последователно едно над друго (т. нар. строителни хоризонти). Те свидетелстват, че могилата е била населявана в в границите на над 6000 години, през разнообразни интервали и от друго население.

На върха на могилата е потвърдено, че е съществувал феодален некропол с християнски погребения. През римския интервал (ІІ-VІ в. сл. Хр.) върху селищната могила, която тогава е представлявала комфортно нагорнище измежду равната котловина в близост, е издигнато малко барикада. То е било подсилено и посредством трап към могилата.

Това барикада и средновековният некропол в забележителна степен са нарушили най-горните селища от могилата, отнасящи се към Ранната и Късната желязна ера. Частично са засвидетелствани останките от две селища, изграждани едно над друго, от Ранната желязна ера (Х-VІ в. прочие Хр.) и от Късната желязна ера (V-IV в. прочие Хр.).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР