При разкопките на крепостта Русокастро са открити три сребърни венециански

...
При разкопките на крепостта Русокастро са открити три сребърни венециански
Коментари Харесай

Откриха ценни венециански монети край Камено

При разкопките на крепостта Русокастро са открити три сребърни венециански монети в доста положително положение. Монетите са открити при изследването на монументална постройка с към момента неизяснена функционалност, която е локализирана през сегашния археологически сезон в Русокастро. В момента скъпите монети се почистват в реставрационно ателие.

Това са грошове, известни с името „ матапани “. Две от тях са отсечени при ръководството на венецианските дожове Раниеро Зено (1252 – 1268 г.) и Джовани Соранцо (1312 – 1328 г.). Третата монета е с налеп, което прави мъчно да се дефинира при ръководството на кой венециански държател е отсечена. От едната страна на монетите е изобразен Иисус Христос, седнал на престол, а от другата – св. Марко, настойникът на Венеция, и венециански дож, държащи знаме с дълга ръкохватка.

Разкопките на средновековния град Русокастро се управляват от Регионален исторически музей - Бургас, и са финансирани за поредна година от Община Камено и Министерство на културата.

Русокастренската цитадела има дълга история. Тя е издигната преди 1500 години на стратегическа височина – естествен феномен, която направлявала най-важните пътища в Североизточна Тракия - сред севера и юга, от всички източни проходи на Стара планина и Северното Черноморие към Босфора и Константинопол. Най-ранните писмени данни за битие на населено място тук идват от един епиграфски монумент от VІ в. с посветителен надпис за византийския военачалник Юстин. Според българския историк проф. Бешевлиев евентуално той е правнук на византийския император Юстин І / 518-527г/, водил най- тежките войни с аварите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР