При разкопки в Стара Загора е намерен мартириум, под който

...
При разкопки в Стара Загора е намерен мартириум, под който
Коментари Харесай

В Стара Загора разкриха мартириум, под който може да се намира гроб на ранен християнски мъченик

При разкопки в Стара Загора е открит мартириум, под който най-вероятно има гроб на ранен християнски страдалец, разкри пред Българска телеграфна агенция шефът на Регионалния исторически музей Петър Калчев. Мартириум - от латински - е църква или реликва, издигната над гробницата на християнски страдалец.

Разкопките не престават и финалът им ще покаже дали това е било сакрално място и тук е бил заровен християнски страдалец от началото на първото хилядолетие. Надяваме се да попаднем на гроба и той да не е ограбен, сподели още Петър Калчев.

Добре непокътнатият мартириум е открит при изкопни работи за огромен ВиК план в Стара Загора. Съоръжението е добре непокътнато и се намира в региона на източния некропол на античната „ Августа Траяна “.

Върху хипотетичния гроб се издига оборудване с ексцентрична форма. Открити са непокътнати стени с височина метър и половина с добре изпълнена зидария, съхранил се е и част от купола.

Не е изключено това да е било място за поклонничество, евентуално е тук да е бил заровен страдалец, разгласен за светец от църквата, допуска Петър Калчев.

На 7 март т.г. в Стара Загора стартира подмяната на 60 км. водопроводна и канализационна мрежа в централната част на Стара Загора, като трасето на ремонтите е напълно в археологическия резерват „ Августа Траяна-Верея –Стара Загора. “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР