При растящите цени на имотите в София и другите големи

...
При растящите цени на имотите в София и другите големи
Коментари Харесай

При растящите цени на имотите: Как да получим кредит за имот в строеж?

При растящите цени на парцелите в София и другите огромни градове на страната и засиленото жилищно строителство, все по-често се реализират покупки на парцел " на зелено “. При огромна част от тях за обезпечаване на средствата се употребява банков заем. Какви са особеностите при този тип жилищен заем, изясняват от Асоциация на кредитните медиатори в България.

На какъв стадий е допустимо финансиране от банка

Клиентът би трябвало да знае, че банката ще одобри парцела за поръчителство по заема единствено след постигане на избран стадий на строителство, а точно – приемане на Акт 14 и последващото го Удостоверение по член 181 от Закон за устройство на територията. Това е и стадият, в който най-рано може да се подписа финален контракт с вложителя под формата на нотариален акт, написа pariteni.bg.

Всички суми, които вложителят изисква да се заплатят по-рано, клиентът би трябвало да обезпечи независимо. В случай, че не разполага с нужните средства, може да употребява потребителски заем или ипотечен заем с поръчителство различен парцел.

Схема на заплащане

Кредитите с поръчителство на стадий " недодялан градеж “ най-често се отпускат на траншове – по отношение на обособените стадии от комплектност на обекта. Затова е доста значима контрактуваната с вложителя скица на заплащане. Тя би трябвало да подхожда на опциите за финансиране от банките. Трябва да се има поради, че банките нормално желаят да има наложително заплащане към вложителя след приемане на разрешението за прилагане (Акт 16), което е и в полза на клиента. Банките се преценяват с изключение на с предварителния контракт, подписан с вложителя, с пазарната оценка на парцела, предлаган за поръчителство.

Пазарна оценка и % на финансиране

Специфичното при този тип заеми е, че специалистът оценител дава повече от една оценка: настояща – към достигнатия стадий на строителните работи, и планирана –  какъв брой ще коства парцелът при приемане на позволение за прилагане (Акт 16). Тези оценки са определящи за оптималния размер на обособените траншове и на целия заем.

Процентът на финансиране варира при другите банки – от 55% до 85% от настоящата пазарна стойност към Акт 14. Най-често на Акт 16 се доплаща продажната цена към вложителя, като някои банки отпускат на клиента и спомагателни средства за довършителни работи. Финансирането може да доближи и до 95% от пазарната стойност към Акт 16. Необходим е опит, с цел да се избере банка, която ще може най-пълно да отговори на контрактуваната скица на заплащане.

Надежден строител

Покупката на недовършен парцел въпреки всичко крие известни опасности. Колкото по-доказан и благонадежден е вложителят, толкоз по-малък е рискът за клиента. За да финансират стремежи от клиента парцел, банките ревизират надеждността на строителя – изискват да има избран брой към този момент приключени обекти, компанията да не е в неплатежоспособност, да няма заведени каузи и така нататък Някои банки поддържат описи с потвърдени вложители, като ги актуализират от време на време. Нашият опит със покупко-продажби на клиенти с потвърдени вложители демонстрира, че в такива случаи банките демонстрират нужната еластичност и във връзка с схемите на заплащане. Затова предлагаме на клиентите си да избират деликатно и да купуват парцели " на зелено “ от потвърдени инвеститорски и строителни компании.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР