При ранни резервации могат да се спестят до 50% от

...
При ранни резервации могат да се спестят до 50% от
Коментари Харесай

КЗП: „Ранните записвания имат много предимства, от които потребителите могат да се възползват”

„ При ранни резервации могат да се спестят до 50% от това, което бихме заплатили, в случай че изберем в последния миг. Прагматичният метод е да помислим занапред за летните си почивки, с цел да се възползваме от всички преимущества на това обмисляне ”, подсети ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в Новините на TV+. Важно е, обаче да се уверим, че става дума за действителна отстъпка поради ранното записване, а не за компромис с качеството. „ Когато проучваме с какъв % отстъпка закупуваме дадения туристически пакет, би трябвало да имаме поради действителната цена. Защото, когато Ви примамят с доста ниска цена, това по-скоро клони към заблуждаване. Но, когато имате опция действително да се уверите, че стаята в естествени условия коства да вземем за пример 150 лева на вечер, а при опазване четири месеца преди сезона, ще я вземете за 80 лева, това към този момент е нещо действително и си заслужава човек за обърне внимание на такава оферта ”, разяснява Маргаритов.

Един от минусите на ранното запазване, е че не всеки път можем да знаем по кое време ще имаме опция да употребяваме отпуск и при отменяне ще заплатим неустойки. „ Но хората, които работят на непрекъснати трудови контракти, имат график за отпуските през годината, биха могли да изберат още занапред мястото и времето, в което да почиват, тъй като – с изключение на спестяването на пари, това им дава преимуществото в спокойна атмосфера да съпоставят повече разнообразни предложения и да се спрат на най-подходящото за тях. Особено фамилиите с дребни деца или хората със специфични потребности могат доста по-внимателно да проучват инфраструктурата на съответното място за настаняване и да се ориентират до каква степен са налице изискванията за обикновено изкарване на почивката ”, обърна внимание ръководителят на КЗП. Има възможност при отвод на резервацията потребителят да дължи цялата сума.

Но това е информация, която би трябвало да е предоставена на клиента преди той да купи пакета. Сред преимуществата на ранните резервации е това, че при тях не се изисква всичко да се заплаща напред. „ Възможно е и в последната минута да попаднете на нещо извънредно преференциално, да вземем за пример тъй като някой с ранно записване е анулирал своята резервация в последния миг, само че тогава нормално се изисква 100% предплатено заплащане. Докато при ранните записвания нормално се заплаща задатък от порядъка на 20-30% и в случай че след това решите да не пътувате, в някои случаи това капаро може да бъде употребявано като наказателна клауза за провалената резервация ”, сподели Маргаритов. Той добави, че съществува и догадка, в която при смяна на проектите и удобно стичане на събитията същият туроператор да предложи нещо по-изгодно. Председателят на КЗП акцентира, че в договорните връзки сред потребителите и търговците е значимо да има симетричност в правата и отговорностите и на двете страни. „ Ако ще платите капаро и след това то ще бъде употребявано като наказателна клауза за това, че не сте отишли, би трябвало да бъде планувано насрещно обвързване за търговеца, в случай че по аргументи, които се дължат на него, той да Ви дължи същата такава сума за несъстоялата се по негова виновност отмора ”, изясни още Маргаритов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР