При работа на официални празници работодателите са длъжни да изплащат

...
При работа на официални празници работодателите са длъжни да изплащат
Коментари Харесай

ГИТ: За извънреден труд по празниците се плаща четворна заплата |

При работа на публични празници работодателите са длъжни да изплащат най-малко двойно заплащане на служащите и чиновниците си, припомнят от Главната ревизия по труда.

За посрещането на Рождество Христово празничните дни са 24, 25 и 26 декември. Празничен е и 1 януари 2021 година Заплащането доближава четворен размер, в случай че в тези дни се работи и изключително, защото трудът се изплаща със 100% нарастване.

28 декември е задочен поради празничния 26 декември, който е в почивен ден. При работа в почивен и задочен ден се заплаща с нарастване от 75% единствено положеният ексклузивен труд. Извънреден в празнични, почивни и неприсъствени дни е трудът за работещите на ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време и той се разпорежда със заповед.

При въведено сумирано отчитане на работното време за работещите по график на формален празник положеният труд не е ексклузивен, заради което работодателят дължи единствено двойно заплащане. В тези случаи изключителният труд се заплаща в края на интервала, за който е въведено сумираното отчитане на работното време с 50% нарастване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР