При Путин в Кремъл, при саудитския принц в Джида и

...
При Путин в Кремъл, при саудитския принц в Джида и
Коментари Харесай

Си Цзинпин отказа да се ръкува с Шолц в Пекин

При Путин в Кремъл, при саудитския принц в Джида и с трен до Киев – немският канцлер Олаф Шолц към този момент има няколко сложни визити зад тила си. Посещението му в Пекин през днешния ден обаче ще е най-трудното в мандата му.

Германия счита да преразгледа връзките си с Китай и това не се приема добре в Пекин. Още на летището това бе демонстрирано. Канцлерът трябваше да си направи трети PCR-тест за COVID-19 и да изчака резултатът му, преди да го пуснат да слезе от самолета. Червената пътека, коят отрадиционно се разстила за значими посетители, бе сложена от хора в бели защитни костюми.

Досега единствено един водач е приемал Шолц по сходен метод – Владимир Путин. Руският президент също така постави госта си на маса, дълга 6 метра и двамата разговаряха от тази отдалеченост. По същия метод работи и китайският водач Си Цзинпин. Той настани госта си на отдалеченост от няколко метра в Голямата зала на народите. За привет не подаде ръка, нито пък докосна юмрука си до неговия. Поздравът на Си обаче бе учтив. Той съобщи, че се надява икономическите връзки сред двете страни да продължат да се развиват.

Олаф Шолц е първият западен водач, който се среща със Си Цзинпин след партийния конгрес, на който той бе избран отново. Трети мандат не бе очакван в началото, само че Си Цзинпин съумя да овладее целия партиен хайлайф и да го накара да гласува оставането му на власт. Толкова власт в китай дотук е имал единствено Мао Дзедун.

Затова и визитата на Шолц в Пекин бе мощно подложено на критика в Германия. Противници на доближаването с Китай упрекнаха канцлера, че се прегъва пред един водач, който става все по-опасен. На това Шолц отвърна, че би трябвало да се беседва и с най-трудните страни, изключително, когато водачите им са толкоз мощни, колкото е Си Дзинпин и ръководят стопанска система, от която Германия към момента е прекомерно подвластна.

Шолц и делегацията му от 60 представители на бизнеса и медиите могат да останат единствено 11 часа в Пекин, като достъп до тях имат единствено малко хора, а делегацията няма право да се движи свободно. Това се дължи на извънредно суровите ограничения против пандемията. Ако някой влезе в контакт с тях, след това наложително би трябвало да се подложи на 10-дневна карантина.

За да избегне карантината в Китай, екипажът на самолета на канцлера, изчаква пасажерите си в Южна Корея.

12 топмениджъри са в делегацията на Шолц - от „ Фолксваген “, „ Дойче Банк “, BASF, BMW, „ Сименс “.

Това е най-малката икономическа делегация, посещавала Китай до момента. За съпоставяне – при Шрьодер шефовете на немски компании придружаваха канцлера с още един аероплан. Сигналът този път обаче е явен – Германия желае да понижи допустимо най-вече зависимостта си от китайския пазар.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР