При пушещ ауспух на колата или ако по друг начин

...
При пушещ ауспух на колата или ако по друг начин
Коментари Харесай

Пуши ауспухът - спират колата от движение

При димящ шумозаглушител на колата или в случай че по различен метод тя очевидно замърсява атмосферния въздух, органите на КАТ ще имат право да я стопират от придвижване. Ако става дума за рейсове и камиони, тогава пълномощия за това има “Автомобилна администрация” към транспортното министерство.

Това предлага министърът на околната среда и водите Нено Димов с ремонти на Закона за чистотата на атмосферния въздух, които са пуснати за публично разискване.

Първата цедилка за цапащи транспортни средства ще са техническите прегледи, където ще се мерят газовете от ауспуха.

Ако са над нормата, колата няма да се движи, до момента в който не бъдат изпълнени условията.

Видят ли катаджиите на пътя автомобил, който очевидно бълва кълба изгорели газове, ще го стопират за инспекция и също ще могат да мерят индикаторите.

В предлаганите промени е записано, че органите на КАТ подхващат дейности, планувани в член 171 от Закона за придвижване по пътищата. От 2010 година този член дава право да се стопира от придвижване транспортно средство до премахване на нередовност.

В листата са включени и превишението на нормите за нездравословни газове, звук или промени в структурата, които не са били позволени.

От няколко месеца КАТ разполага с мобилни газанализатори, които бяха купени от Столичната община, а следва да се вземат още с пари от Оперативна стратегия “Околна среда”.

Органите на Министерството на превоза, които управляват камионите, рейсовете и такситата, ще би трябвало да желаят от КАТ да спре краткотрайно транспортното средство, до момента в който превишението на изгорелите газове не бъде отстранено.

В първичния вид на пакета от ограничения за повишение на чистотата на въздуха се предвиждаше да се вкара и обвързване за сервизите да свързват газанализаторите непосредствено с компютрите, които регистрират техническото положение на колата. Това условие в този момент го няма, само че е записано в направения нов Закон за пътните транспортни средства.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР