При проучването на крепостта Русокастро е открито съкровище от седем

...
При проучването на крепостта Русокастро е открито съкровище от седем
Коментари Харесай

Откриха съкровище от сребърни монети откриха на крепостта Русокастро

При изследването на крепостта Русокастро е намерено богатство от седем сребърни монети. Те са открити дружно една до друга и съставляват групова монетна находка. В момента четири от тях не са отделени, защото това би трябвало да се извърши в реставрационно ателие. Монетите са с номинал грош, и са известни с името торнезе. Отсечени са в Ахейското княжество, известно още като деспотство Морея. То се намира в Пелопонес (днешна Гърция) и е формирано след четвъртия кръстоносен поход.

Монетите са тежки почти по 0.9 г едната. На лицето е показан равнораменен кръст, а на противоположната страна – кула на католическа катедрала. Съкровището е намерено при изследването на монументалн а представителна постройка от дворцов вид с дължина 20 м и широчина 8 м, в която са иззидани три солидни каменни стълба, носещи сводове и втори етаж.

Проучванията на крепостта Русокастро за поредна година се управляват от Регионален исторически музей-Бургас и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР