При проучването е намерена находка, свързана с религиозните обреди, символизираща

...
При проучването е намерена находка, свързана с религиозните обреди, символизираща
Коментари Харесай

Зашеметяваща Находка От Дълбоката Древност Край Видин!

При изследването е открита находка, обвързвана с религиозните обреди, символизираща женското начало, която археологът дефинира като неповторима. " Намерихме една находка, единствена по рода си за района, а аз смятам, че и за България - глава на антропоморфна дрънкулка, изобразяваща богинята майка земя, това е най-древното провидение ", уточни Ганецовски. Той изясни, че стилизираният метод на оформяне на очите и носа за археолозите са ясна отпратка точно към културата " лепенски вир ", в която има открити каменни пластики със същата техника на обрисуване, само че с много по-ранна датировка. " Това изобретение ни демонстрира, че можем да " издърпаме " времето на прехода от присвояваща стопанска система към произвеждаща по обратно във времето, а точно в седмото хилядолетие преди Христа. За мен това е неповторима находка ", описа Георги Ганецовски.

Интересът на Ганецовски към обекта край Майор Узуново е от години. " Преди пет години - през 2013 година, направихме избавителни археологически изследвания. Наложи се да " спасяваме " обекта от иманяри, унищожили в огромна степен този праисторически обект. През 2013 година разкопките които направихме, бяха напълно финансирани от частно подаяние - от Лишков, който и досега е измежду донорите на нашите изследвания ", сподели Ганецовски. Археологът означи, че преди пет години археологическият екип е почнал акция по увещание на страната за нуждата регионът на Видин да бъде подкрепян наедно с останалите райони и в тази част на археологията. " Най-после през тази година е отпуснато държавно финансиране от целева стратегия за поддръжка на археологически изследвания към Министерството на културата за изследвания на праисторията във Видинско ", уточни той.

Ганецовски описа, че през 2017 година в местността край Майор Узуново, където се намира неолитното населено място, благодарение на университета в град Тюбингер, са били направени геофизични изследвания по модерна методика, с помощта на които са били регистрирани няколко сектора със структури, евентуално отнасящи се към новокаменната ера. " Геофизичните изследвания засякоха границите и площта на обекта, който обгръща сред 12 и 15 дка. Имаме прелестни геомагнитни заснемания, работим и с дронове, които разрешават във всеки миг да осъществяваме въздушни фотоси на съответни теренни обстановки ", уточни ръководителят на изследванията край Майор Узуново.

" Отчитайки събитието, че от 18 години във Врачанско осъществяваме широкомащабна археологическа акция на доста сходен обект - Обходен, имаме неповторимата опция да запълним едно бяло леке в науката и бяло леке в европейската праистория точно тук, на територията на община Видин ", сподели археологът. Става въпрос за една просвета, която е проучвана в региона на Железни врата, в Източна Сърбия, както и на територията на Румъния - културата се назовава " лепенски вир ", с материали, присъщи за културата " протостарчело ", която се датира от времето на края на седмото и началото на шестото хилядолетие преди Христа, т.е. към 8000 години обратно във времето, разясни Ганецовски.

Обектът край Майор Узуново може да се окаже основен за разгадаване на доста неясноти към прехода сред така наречен среднокаменна ера (мезолит) и новокаменната ера (неолит), уточни археологът. Това е значимо, тъй като тъкмо този преход ще ни даде основната информация тъкмо какви процеси са се случили доскоро повече от 8000 години, които процеси са довели до качествено ново ходило в развиването на човешките общества, които от събирачи и ловци се трансформират в производители, в култиватори на земята, строители на здания и селища. Тоест, поражда така наречен производяща стопанска система, изясни Ганецовски. Това е основен развой, от който поражда този първичен подтик, довел до актуалната цивилизация, добави Ганецовски.

" Боравим с хилядолетия и златото, което се появява преди 4000 години не ни е толкоз забавно. Ние се занимаваме с изследване на дълбините на времето - там, където стартира всичко, златото е следствие на това, което стартира с камъка и кремъка ", сподели Георги Ганецовски.

Въпреки дребната проучена повърхност през това археологическо лято - към 150 кв. метра, археолозите са удовлетворени от резултатите. Няколко са забавните открития, с които приключиха разкопките край Майор Узуново, описа Ганецовски. Намерихме обичайни принадлежности от кремък - кремъкът за хората през неолита е имал същото основно значение каквото има стоманата за актуалната ни стопанска система, те са употребявали точно кремъка и камъка, с цел да създават всичко. Открихме и сносно непокътнати керамични съдове. Керамиката е първият неестествен материал, който индивидът стартира да преработва и по тази причина тя за нас е " писмеността ", дава ни главната информация. А тази керамика е най-ранната в Европа, уточни ръководителят на изследванията край Майор Узуново.

Сред откритите на обекта артефакти е и стрела, по всяка възможност употребена за лов на риба, направена от кост. Ганецовски подсети, че при избавителните разкопки една от находките е неповторим костен харпун, който няма досега аналог в Европа. Става въпрос за човешко общество, което по личен път стартира да култивира житни растения, само че което не се отхвърля и от коренните си умения и способи за извличане на храна посредством лов, лов на риба и събирачество, разяснява археологът.

Попаднахме на една вкопана конструкция, която е жилище - вкопана е, тъй като по-всяка възможност тогава климатът е бил по-суров, което е налагало хората отчасти да построяват своите обиталища, вкопани в земята, изясни Георги Ганецовски. Той добави, че структурата е доста разрушена, което затруднява работата по изследването й, само че любопитното е, че археолозите са попаднали на част от тази постройка. Тя несъмнено е служила като домакински олтар - място, където са осъществявани избрани обредни функционалности, за обезпечаване на плодородието и продължение на рода, означи той.

" Интересни са и откритите находки, свързани с култа им, с обредите им - загадъчни керамични артефакти, които се назовават лабрети. Те имат съответна форма, с роговидни израстъци, и символизират мъжкото начало. Тези керамични артефакти са били създавани и употребявани в съответни ритуали за обезпечаване на изобилие само през интервала на ранната новокаменна ера, след което по някакви аргументи стопират да се употребяват. Затова и тези артефакти са доста тъкмо датиращи се, описа Георги Ганецовски. Тази година на терен по време на изследването са открити и керамични дискове, които съгласно Ганецовски са имали обредни функционалности. Дискът като изображение, добавя археологът, в митологията на античните земеделци е най-ранният знак на слънцето. А слънцето дава препратки още веднъж към мъжкото начало, изясни Ганецовски.

" Разчитам това да е началото на резистентен изследователски развой, който да продължава всяка година и разкопките от избавителен да придобият постоянен темперамент. Потенциалът на обекта от научна позиция е голям, само че не по-малък е потенциалът му за развиване на културен туризъм ", съобщи Георги Ганецовски.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР