При проучване на 195 000 души, учени от Лондон и

...
При проучване на 195 000 души, учени от Лондон и
Коментари Харесай

Не 2, а 50 гена влияят върху цвета на очите ни

При изследване на 195 000 души, учени от Лондон и Ротердам откриха, че генетиката, която въздейства върху цвета на очите, е доста по-сложна, в сравнение с се смяташе до момента. 

Science Advances разгласява резултатите от изследване на учени от Кингс Колидж в Лондон и Медицинския център на Университета " Еразъм " в Ротердам - най-изчерпателното от този тип досега.

" The Neuroscience News " изяснява, че повода за проучването е по-доброто схващане на очните болести, като пигментирана глаукома и очния албинизъм - нарушавания, при които пигментът в окото играе значима роля.

Анализът открива, че 50 гена въздействат върху цвета на очите. Също по този начин е открито, че другите нюанси на кафявото при азиатците генетично е доста сходно на цвета на очите при европейците, който варира от тъмнокафяво до ярко синьо.

Преди се смяташе, че цветът на очите се дефинира от доста малко гени - един или два, а тъмнокафявият цвят на очите е генетично преобладаващ над синия. Изследването демонстрира, че нещата стоят много по-сложно.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР