При продължаващия геополитически хаос, както и с нарастващите кръвожадни амбиции

...
При продължаващия геополитически хаос, както и с нарастващите кръвожадни амбиции
Коментари Харесай

Руската шпионска мрежа се разпространява като коронавирус

При продължаващия геополитически безпорядък, както и с възходящите кръвожадни упоритости на режима на Путин в Украйна, Африка и вероятно Беларус, не е чудно, че съветските шпиони в Европа биват излавяни един след различен.

Това е сигнал, че броят на съветски шпиони в Европа, изключително в източната й част, е по-голяма, в сравнение с предполагахме. Изглежда, че даже след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, балсамираният му мъртвец към момента стои покрай режима на Путин. Студената война в действителност не е завършила и доказателство за това са постоянните кавги с съветски шпиони. Какво очаквате от страна, ръководена от ученик на ЧК Владимир Путин?

В последно време се появиха няколко известия за хванати в България съветски шпиони. Българските управляващи оповестиха в края на януари, че двама съветски дипломати са експулсирани от България поради шпионаж. Беше разкрито, че дипломатите, наранени от акцията, са първи секретар в консулската работа на съветското посолство и търговски представител, като и двамата са събирали „ тайните на България “ по отношение на изборите, енергийния бранш и енергийната сигурност. Нещо повече, малко преди този шпионски скандал, през октомври 2019 година българските разследващи служби изгониха първия секретар в съветското посолство, който събирал разследващи данни за България, Европейски Съюз и НАТО.

Обърнете внимание на позициите и дипломатическите рангове на изгонените съветски шпиони и си задайте въпроса, какъв брой Джеймс Бондовци има в съветските посолства и консулства в цяла Европа? Те са стотици, в случай че не и хиляди! И в случай че към тях прибавим тези, които нямат съветски дипломатически паспорти – хора, които имат опит с Новичок, които снимат влакове, провеждат митинги, предизвикват езикови референдуми, вземат участие в провокации и популяризират режима на Путин в медиите, тогава техният брой доближава десетки хиляди. Това значи, че има освен типичен шпиони, само че и хора, които са подготвени да свършат по-мръсна работа за Кремъл. Например, България упрекна трима съветски жители в опит за ликвидиране на търговеца на оръжие Емилиян Гебрев и още две лица, осъществен през 2015 година

България не е единствената страна, която се сблъсква в последно време с безсрамните шпиони на Путин. Не доста от дълго време в прилежаща Литва бе хваната жена, обвинена в шпионаж. Руската Жулиета съумя да стане член на литовския парламент. Преди време Народното събрание на Литва инициира процедура по импийчмънт против една от водачите на партията „ Руски алианс ” Ирина Розова. Тази дама не разкри, че има контакти с съветски дипломати. По време на следствието беше открито, че се е срещала с съветски дипломати, с които е обсъждала финансовата помощ за „ Руски алианс ”. Освен това стана ясно, че е поддържала контакти с някогашния общоприет консул на Русия в Клайпеда Владимир Малигин, който беше изпъден от Литва за шпионаж. Това да ви припомня нещо?

Човек може единствено да допуска, какъв брой такива „ сладкодумници ” е имало или към момента има в латвийския парламент. Сещам се за двама такива колаборационисти – Ингуна Судраба и Янис Адамсонс.

И двамата са много одиозни персони, които отстъпват може би единствено на съветските водопроводчици с дипломатически паспорти, които бяха арестувани в Давос през лятото на 2019 година по съмнения, че приготвят загадка шпионска интервенция.

През последните години швейцарската разследваща работа откри засилена интензивност на „ водопроводчиците “ на съветското разузнаване. Според отчет на разследващата работа на конфедерацията за 2018 година, една четвърт от съветските дипломати в Швейцария се занимават с шпионаж. През 2018 година швейцарски разузнавачи заловиха двама сътрудници на съветското ГРУ при опит да откраднат документи от лаборатория в Берн, която изследва потреблението на химическо оръжие в Сирия и проверява отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал. Не е чудно, че Кремъл направи всичко по силите си, с цел да прикрие двамата си сътрудници от ГРУ Александър Петров и Руслан Боширов, които бяха обвинени за отравянето. Швейцарските управляващи към момента проверяват съветска шпионска интервенция от 2017 година, ориентирана към Световната антидопингова организация (WADA) и Арбитражния съд за спорт в Лозана. Между другото, това се случи, когато WADA забрани на Русия да взе участие в огромни спортни надпревари за четири години, а Москва, естествено, не го одобри.

Тези последни шпионски кавги не са единствените мръсни действия, в които режимът на Путин обича да забърква посолствата си в чужбина.

В началото на октомври 2019 година чешките разследващи служби оповестиха, че сполучливо са отстранили съветска шпионска мрежа, настояща от съветското посолство в Прага.

През август “Дойче Веле “ заяви, че украинското Министерство на външните работи е оповестило съветски посланик от генералното консулство за личност нон грата. Службата за сигурност на Украйна залови украински жител, който предавал сензитивна информация на съветския посланик. Разузнавателните орган разкриха пред медиите, че са задържали съветски шпионин, който се е представял за посланик.

През февруари 2018 година шведската работа за сигурност в Стокхолм задържа локален компютърен експерт на съображение шпионаж в изгода Русия. Оказа се, че арестуваният разузнавач е сътрудничил на съветския шпионин Евгений Умеренко, който е работил под дипломатическо прикритие. Тогава шведските медии оповестиха, че Умаренко е „ напуснал безмълвно Швеция ” в края на март, добавяйки, че преди този момент като посланик в Германия се е занимавал с шпионаж.

През 2018 година Словакия изгони съветски посланик, обвинен в шпионаж. През декември 2018 година словашкият министър председател Петер Пелигрини разгласи, че съветският посланик е експулсиран за „ присъединяване в шпионски действия против Словакия и НАТО “.

През юли 2018 година атинският вестник „ Катимерини ” писа, че гръцкото държавно управление е решило да експулсира двама съветски дипломати, в това число служителя в съветското посолство Виктор Яковлев. Допълнително беше отказано право на други двама дипломати да влязат в страната, защото бяха упрекнати в несполучлив опити за придобиване и предаване информация, както за рушвет на гръцки чиновници.

Следва продължение, само че къде? Може би в Латвия … /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР