При проблеми по време на почивката си у нас или

...
При проблеми по време на почивката си у нас или
Коментари Харесай

Константин Арабаджиев: Туристите могат да разчитат на съдействие от КЗП и ЕПЦ-България по време на почивките си у нас и в чужбина

При проблеми по време на почивката си у нас или в чужбина туристите могат да получат помощ от Европейския потребителски център и от Комисията за отбрана на потребителите според от това дали търговецът е регистриран в България или в друга страна от Европейския съюз. Това уточни Константин Арабаджиев, член на Комисията за отбрана на потребителите, който се включи в изнесения щанд на ЕПЦ България на 4 август, събота, в град Балчик. Той напомни, че първоначално потребителите следва да упорстват пред търговеца да получат контрактуваното. Ако не съумеят да се спогодят, могат да се извърнат към институциите.

Еднодневният щанд в Балчик е част от акцията на ЕПЦ България „ Вашите права “, която се организира в разнообразни точки по Българското Черноморие в границите на две седмици.

Инспекторите на Комисията за отбрана на потребителите ревизират туристическите и комерсиалните обекти във Варненска и Бургаска област още от месец юни в границите на акцията „ Лято'2018 “. Екипите ни наблюдават за съществуването на категоризация на хотелите, заведенията за хранене и местата за развлечения и дали предоставяните от тях услуги са в сходство с притежаваната категория. Целта е туристите да бъдат спокойни и да се насладят на почивката си без проблеми, сподели още Арабаджиев.

Радостното е, че от ден на ден хора знаят правата си и ги отстояват, а още по-обнадеждаващото е, че от време на време даже няма нужда от нашата интервенция, тъй като търговците почитат техните рекламации и вземат решение проблемите незабавно, откакто получат недоволство, добави той.

Много локални поданици и туристи от България и чужбина получиха консултация на място по време на еднодневните осведомителни гишета. На специалистите зад щанда бяха заложени десетки въпроси, свързани с правата при пътешестване и извършване на покупки в друга страна от Европейски Съюз. Сред тях най-често се повтаряше запитването какви са правата при просрочен полет, както и какво да вършим, в случай че куфарът ни се изгуби или бъде строшен по пътя. Жена се оплака, че и се е наложило да чака над девет часа на летище София поради просрочен полет, в резултат на което изпуска идващия аероплан от Франкфурт до Съединени американски щати. Важно е да се знае, че при забавяне на полета над два часа, пасажерите имат право на безвъзмездни храна и питиета, сподели Игнат Арсенов, шеф на ЕПЦ - България, който е към Комисията за отбрана на потребителите. Той посъветва пасажерите да пазят всички касови бележки, с които си купуват нещо за ядене или пиянство, до момента в който чакат закъснелия аероплан да излети. Именно проблемите при пътешестване и превоз зад граница са и най-често срещаните тъжби, които се получават в ЕПЦ.

Тази година сътрудници на осведомителната акция на ЕПЦ са сътрудниците от Центъра за развиване на човешките запаси, които показаха опциите за подвижност по най-голямата европейска просветителна Програма „ Еразъм+ “, както и съпътстващите действия - Европас, Еврогайдънс, eTwinning и Евродеск.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР