При пристигането си на летището в Копенхаген каталунският сепаратистки лидер

...
При пристигането си на летището в Копенхаген каталунският сепаратистки лидер
Коментари Харесай

Пучдемон все пак бе издигнат за кандидат-премиер на Каталуня от разстояние

При идването си на летището в Копенхаген каталунският сепаратистки водач Карлес Пучдемон бе заобиколен от кореспонденти

© Scanpix Denmark Още по тематиката
Каталунските сепаратисти имат нежно болшинство

Бившият районен водач Пучдемон приветства " загубата " за испанското единение. Сега обаче предстоят тежки съдружни договаряния
22 дек 2017
Кампанията за изборите в Каталуня стартира без водачите на сепаратистите

Белгийски съд ще реши ориста на Карлес Пучдемон седмица преди вота
4 дек 2017
Партиите за самостоятелна Каталуня може още веднъж да победят

Издирваният от Мадрид Карлес Пучдемон се е предал на белгийската полиция
5 ное 2017 Председателят на районния парламент на Каталуня в Барселона Роже Торен издигна кандидатурата на Карлес Пучдемон за министър председател (лидер на районното правителство) в понеделник. Предложението бе направено в миг, когато Пучдемон бе в Копенхаген за конференция - първото му овакантяване на Белгия от 80 дни насам.

Почти по едно и също време с това испанската прокуратура публично изиска от Върховния съд да възобнови европейската заповед за арест на Пучдемон по следствието за протест, подривна активност и финансови злоупотреби, свързани с едностранното оповестяване на самостоятелност на Каталуня от районния парламент на 27 октомври. Съдът обаче отхвърли да възобнови заповедта за арест. Според арбитър Пабло Ярена, представен от испански медии, пътуването е " провокация " и " карцерът в чужбина " е в действителност цел на Пучдемон. Ярена счита, че някогашният водач желае да си обезпечи причини, с които да получи пълномощия и да бъде определен за министър председател, макар че не е в Каталуня.

В края на октомври м.г., малко след референдума и последвалите го събития, Пучдемон напусна Испания и отседна в Брюксел, с цел да избегне следствието за опита за разединение на Каталуня. През ноември Испания издаде европейска заповед за арест на Пучдемон, само че при започване на декември я отдръпна поради опасения, че Брюксел може да удовлетвори заповедта и да върне Пучдемон в Испания, само че при изискване той да бъде разследван и съден от испанските управляващи единствено за част от закононарушенията, за които е направено настояването.

В понеделник Пучдемон отлетя от Брюксел до столицата на Дания Копенхаген за присъединяване в конференция, отдадена на политическата обстановка в Каталуня.

До издигането на Пучдемон за министър председател се стигна, откакто през предходната седмица двете огромни просепаратистки партии реализираха единодушие. Сепаратистите имат въпреки и нежно болшинство и в новия парламент. Според Торен издигането на кандидатурата на Пучдемон за водач на районното държавно управление е напълно законно, макар че ще сътвори някои усложнения. Заради следствието против него и обстоятелството, че напусна страната в опит да се избави от обвиняване, Пучдемон ще бъде задържан в мига, в който стъпи на испанска земя.

Идеята Пучдемон да ръководи страната от чужбина е мощно проблематична, в това число и разновидността той да произнесе речта си пред Народното събрание по време на дебата при кандидатирането посредством видеовръзка или пък тя да бъде прочетена от народен представител от неговата партия. Миналата седмица испанският министър председател Мариано Рахой разяснява обстановката като неуместна: " Изключително е неуместно някой да има намерение да се кандидатира за глава на районното държавно управление, до момента в който стои в Брюксел в опит да избяга от правораздаването. Това към този момент не е просто правосъден и политически проблем. Това е проблем с чист здрав разсъдък. "

Няма опция премиерският пост да се заема от разстояние, разяснява Рахой, което значи, че директното ръководство, наложено на самостоятелната област Каталуня от централната власт, ще продължи, " до момента в който новият министър председател заеме поста си " и " до завръщане на нормалността ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР