При приготвянето на любимите сладкиши повечето домакини използват като набухвател

...
При приготвянето на любимите сладкиши повечето домакини използват като набухвател
Коментари Харесай

При какви печива да използваме амонячна сода

При приготвянето на обичаните сладкиши множеството домакини употребяват като набухвател бакпулвер, а за хлябовете и хлебните произведения - квас. Всъщност бакпулверът съставлява сода бикарбонат (хлебна сода), смесена с лимонтозу, само че какво тогава съставлява амонячната сода и за какви печива се употребява.

Амонячната сода се употребява в наши дни доста по-рядко, в сравнение с в предишното, като е съвсем изцяло изместена от бакпулвера. Тя също съставлява тип набухвател, който се използва при печенето на разнообразни тестени десерти. Според някои е нездравословна или неприятна поради характерния мирис, който има, само че истината е, че той бързо изчезва.

Няма съответно предписание при какви печива да бъде употребена амонячната сода, само че най-общо казано, тя не се ползва за по-големите десерти като кексове, кейкове и други сходни, тъй като по този начин ароматът ѝ става прекомерно мощен.

Използва се по-дребните сладки, бисквити, гевречета и изключително за курабийките, които по време на печене разрешават на присъщия ѝ аромат да бъде премахнат.

Ето и няколко образеца в какви печива можете да употребявате амонячна сода.

 Гевречета с мак

Гевречета с маково семе

Необходими артикули: 3 яйца за тестото и 1 за намазването на гевречетата, 3/4 ч. ч. пудра захар, 1/2 ч. ч. кисело мляко, в което е разтворена 1 ч. л. амонячна сода, 1/2 ч. ч. олио, 2 праха ванилия, маково семе и брашно, колкото е належащо за замесването на по-твърдо тесто

Начин на подготвяне: Всички артикули се смесват и се разбъркват добре. От по този начин полученото тесто се вършат рулца, набрашняват се и се оформят като гевречета, след което се подреждат в тава, намазват се с разрушеното яйце, поръсват се с маково семе и се пекат в умерено мощна фурна.

Меденки

Необходими артикули: 5 с. л. мед, 1 ч. ч. пудра захар, 1 ч. ч. смлени орехови ядки, 1 ч. л. амонячна сода, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 5 счукани карамфилчета, 1 ч. л. канела и нужното количество брашно.

Начин на подготвяне: Всички артикули се смесват, като брашното се прибавя последователно до приемането на безпрепятствено и пухкаво тесто. От него се вършат дребни топчета, които се изпичат в намазнена тава в авансово загрята на 200 градуса фурна. Меденките стават по-вкусни, в случай че се затворят в подобаващ съд и престоят няколко дни.

Още вкусни предписания за печива: Курабийки с амонячна сода, Амонячни бисквити, Курабийки с локум, Селски курабийки, Медени курабии.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР