При приемането на България в еврозоната парите в банките ще

...
При приемането на България в еврозоната парите в банките ще
Коментари Харесай

Андронов: Ако влезем в еврозоната, спестяванията ще се трансформират в евровата си стойност

При приемането на България в еврозоната парите в банките ще бъдат трансформирани в евровата им равноценност и няма да трансформират цената си. Само ще бъдат деноминирани в евро. Това уточни Петър Андронов, ръководител на Асоциацията на банките в България.
Той разяснява, че предстоят още години до момента в който това стане факт и такива решения не трябва да се взимат с еуфория и страсти.
По думите му хората няма да усетят промяната , тъй като има доста опит в механизма – ние ще сме 20-ата страна, която ще го направи.
„ Не е въпрос единствено на чест, а и на геополитически избор. Така заявяваш дълготрайните си планове, обвързвайки валутата си с този съюз. Има и доста изгоди – за външния свят придобиваш доста от качествата на тази група страни - непоклатимост, няма оперативни валутни потребности за бизнеса. Той ще работи с една валута”, разяснява Андронов пред bTV.
Най-важното е, че ще имаме излаз от валутния ръб, който ни служи правилно, само че би трябвало да намерим решение, посочи банкерът и добави, че влизането значи, че ще имаме и различен режим на банковия контрол и принадлежности, с които еврозоната може да подкрепи страната и банките при рецесии и тествания.
Той е безапелационен, че българите са върнали оптимизма си да харчат и икономисват и да влагат парите си. Голяма част от спестяванията на българите са в левове и са към 50 милиарда лева Фирмите държат близо 22-23 милиарда лева
Припомняме, че през вчерашния ден министър председателят Бойко Борисов съобщи, че България може да кандидатства за влизане в еврозоната до една година. Финансовият министър Владислав Горанов пък уточни, че изпълняваме всички критерии и в случай че не бъдем признати, това би означавало, че Европейски Съюз третира членките си друго.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР