При престрелки между враждуващи милиции в либийската столица Триполи бяха

...
При престрелки между враждуващи милиции в либийската столица Триполи бяха
Коментари Харесай

Либия: Как милициите си създадоха държава

При престрелки сред враждуващи милиции в либийската столица Триполи бяха убити минимум 55 души, ранените са над 100. По данни на медиите в траялите с дни сражения са взели участие Специалните сили за въздържане (Special Deterrence Force) и Бригада 444. Сблъсъците започнаха след задържането на командира на бригадата Махмуд Хамза в понеделник и бяха прекъснати едвам след неговото освобождение в сряда.

Макар че ситуацията в Либия бе относително умерено през последните две години, наблюдаващите предизвестяват за рискове, произлизащи от либийските милиции - те не секват, за което последният конфликт е единствено следващото удостоверение. Но кои са тези групировки, които враждуват между тях?

Разединена страна

Либийските милиции са тясно свързани с неофициални бойни групировки, появили се след революцията от 2011 година. Богатата на нефт Либия потъна в безпорядък след свалянето и гибелта на дългогодишния деспот Муамар Кадафи. По-късно разнообразни локални сили се сплотиха, с цел да се борят против правилните на Кадафи последователи.

От 2014 година насам Либия е разединена, защото в страната има две враждуващи държавни управления. Седалище на приетото от Организация на обединените нации държавно управление на националното единение е Триполи, а конкурентната власт - Камарата на представителите – се намира в източния град Тобрук. И двете страни разчитат на тежко въоръжени милиции и на задгранични държавни управления, и двете се пробват да поемат контрола напълно в свои ръце. Всички опити за обединяване на страната посредством избори досега остават безуспешни.

След продължителни борби и неустойчивост през тази година насилието в страната спадна значително. В източната част някогашният пълководец и сегашен политик Халифа Хафтар съумя да стабилизира увластта си над голям брой милиции. В западната част разнообразни въоръжени групировки се конкурират за превъзходство. Сега там има по-малко, само че по-мощни милиции, които намерено тормозят и политици, и цивилни жители, и чиновници на интернационалните организации.

Кои са тези, които влязоха в сблъскване в Триполи?

Двете милиции, които се изправиха една против друга тази седмица, бяха Бригада 444 и Специалните сили за въздържане. Те са единствено две от множеството въоръжени групировки, които се борят за власт в либийската столица. Повечето от тях са свързани с някоя публична институция. " Почти всички въоръжени групи работят под прикритието на някаква държавна легитимност - в границите на новосъздадени институции или просто като елементи на вътрешното или на военното министерство ", написа Волфрам Лахер, специалист по проблемите на Либия във Фондация " Наука и политика ". Той изяснява: " Те в действителност отстояват преди всичко ползите на своите водачи и членове и са значително отвън контрола на страната ".

Столицата Триполи още веднъж бе разтърсена от размирициСнимка: Mahmud Turkia/AFP/Getty Images

Бригада 444 е обвързвана ненапълно с Министерството на защитата, споделя пред Дъждовни води публицист от Триполи. Мнозина в града избират Бригада 444 пред другите милиции поради професионалното ѝ държание, споделя журналистът, а специалистът Лахер удостоверява: " В Триполи, където допреди няколко години господстваха изключително необуздани милиции, Бригада 444 се явява като нов модел - считана е за дисциплинирана, надеждна и безкомпромисна по отношение на престъпността ".

Специалните сили за въздържане пък са религиозна хардлайнерска милиция, която в Триполи работи като тип полицейска част. Групата, известна и като „ Ал Раада “, управлява доста публични обекти, в това число интернационалното гражданско летище. Тази формация е била обвързвана с вътрешното министерство, само че в действителност работи без значение. Прословута е с осъществяваните от нея случайни арести на локални хора, измежду които политици и деятели на гражданското общество.

Ще се стигне ли до нова революция?

Стълкновенията сред милициите към този момент са прекъснати. И двете либийски държавни управления в източната и в западната част на страната осъдиха борбите. Експертите обаче са уверени, че милициите ще продължат да играят огромна роля в Либия и в бъдеще. Техните водачи нормално имат контакти и с върховете на държавните институции, счита специалистът по Либия Лахер.

Институционализирането на тези групи и огромното въздействие на техните водачи на най-високо равнище демонстрира, че милициите са се трансформирали в страна. " Грубите контури на бранша на сигурността евентуално ще се запазят за години напред: военизирано състояние, доминирано от конкуриращи се властови полюси, чиито водещи фигури употребяват военна мощ за постигането на политически и финансови изгоди. "

Милициите " изкусно си играят с несигурността, нелегитимността и цялостната некадърност на политиците, с цел да се обогатяват и да укрепват позициите си в границите на либийските институции ", споделя специалистът по Либия Тарек Мегериси от Европейския съвет за интернационалните връзки. " Държавата е разграничена сред две държавни управления, които нямат интерес да ръководят и да бъдат подкрепяни от обществеността. "

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР