При преминаване през пешеходна пътека колоездачът е длъжен да слезе

...
При преминаване през пешеходна пътека колоездачът е длъжен да слезе
Коментари Харесай

Пеша на пешеходна пътека! Законът задължава колоездачите

При прекосяване през пешеходна пътека колоездачът е задължен да слезе от велосипеда и да премине през нея като пешеходец. Този текст е записан категорично в член 123 на новия на Закон за придвижване по пътищата, който бе оповестен в петък от Министерство на вътрешните работи за публично разискване, оповестява "Труд ".
На процедура в това няма нищо ново, само че правилото всеобщо не се съблюдава от хората на колела и по този начин се основава заплаха на пътя както за самите тях, по този начин и за другите водачи.
И в настоящия, и в бъдещия закон, се сочат няколко основни условия към феновете на велосипеда. За да е изрядно, колелото би трябвало да е с изправни спирачки, да имат звънец, само че не различен апарат за звуков сигнал. Задължително е да има фар, излъчващ бяла или жълта светлина начело и червен светлоотразител откъм гърба, като се позволява и слагането на устройства за лъчение на алена светлина откъм гърба. Отстрани на колелата или по рамката би трябвало да има светлоотразители. Колоездачът би трябвало да кара допустимо най-вдясно по платното в посока на придвижване, като тук-там може да върти педалите и по банкета, в случай че настилката разрешава това.
Категорично е условието велосипедистът да се движи облечен със светлоотразителна жилетка по мрачно отвън обитаемоте места, както и да не кара "без ръце ".
Глобата за липса на жилетка е 10 лв., а за каране без светлини и светлоотразители – 50 лева В новия ЗДвП глобата за жилетката скача тройно – 30 лв., а другата си остава 50 лева
Според черната статистика през 2017 година по българските пътища са убити 22-ма велосипедисти, а 348 са ранени. Често травмите са тежки и водят до трайни увреждания, защото при злополука велосипедистът няма никаква отбрана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР