При прекратяване на трудовите договори служителите трябва внимателно да разгледат

...
При прекратяване на трудовите договори служителите трябва внимателно да разгледат
Коментари Харесай

Важна новина за всички, останали без работа

При преустановяване на трудовите контракти чиновниците би трябвало деликатно да прегледат предложенията на работодателите им. Това предложи основният юрист на Инспекцията по труда Николай Стоянов.

Той посочи, че при преустановяване на трудовите правни отношения по взаимно единодушие освободените чиновници губят част от правата си, оповестява Нова телевизия.

„ Най-често срещаните нарушавания са неизплащане на хонорари, неизплащане на компенсации по отношение на прекратяването на трудовите контракти и непредоставяне на документи, свързани с прекратяването им “, изясни Николай Стоянов.

По думите му работодателят не може да задължи едностранно чиновниците си да употребяват неплатен отпуск. „ В случай, че той стори това, то за служащия поражда правото неотложно да изиска преустановяване на трудовия контракт.

Така той получава цялостни права и обезщетение за безработица “, сподели още Стоянов и посочи, че хората, които са в неплатен отпуск могат да стартират работа на втори контракт при различен шеф. А заявки за преустановяване на такива може да се подават по имейл.

По думите му в Инспекцията по труда няма сигнали за подправяне на подписи от страна на работодатели. Те нямат право да принуждават чиновниците си да употребяват неплатен отпуск.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР