При предварително плащане на тол такса ще се издава маршрутна

...
При предварително плащане на тол такса ще се издава маршрутна
Коментари Харесай

Автомобилите над 3,5 т ще могат да плащат тол такса за...

При авансово заплащане на тол такса ще се издава маршрутна карта, която разрешава на тежкотоварното транспортно средство да премине еднократно разстояние в обсега на платената пътна мрежа от начална до последна точка, с спомагателни, авансово посочени междинни точки, които не могат да бъдат повече от четири. Това планува признатата от държавното управление Наредба за изискванията, реда и разпоредбите за създаване и действие на смесена система за таксуване на другите категории пътни транспортни средства на база време и на база изминато разстояние.

От 1 януари 2019 година хартиените винетни стикери ще бъдат сменени с електронни, като цените няма да бъдат променяни. За леките коли се вкарва и уикенд винетка, която ще важи от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя на същата седмица. До 16 август винетка ще би трябвало да имат и водачите на тежкотоварни коли, а след тази дата те ще заплащат тол такса.

Маршрутна карта могат да употребяват водачите на коли с тегло над 3,5 т, които не разполагат с бордово устройство или такова за сателитно позициониране, с което да се наблюдава изминатото разстояние, и не са сключили контракти с снабдител на услуга за електронно събиране на такси за изминато разстояние или с снабдител на декларирани данни. Маршрутна карта може да бъде купена не по-рано от 7 календарни дни преди датата на пътуването, като е годна за период от 24 часа от заявената начална дата и час на пътуването. Тя ще може да се купи по електронен път, посредством картово разплащане на терминали за самотаксуване или в пунктовете за продажба.

Размерът на тол таксата ще се дефинира въз основа на декларираните начални, междинни и крайни точки на пътешестване. Така ще се разрешава и прекосяването по платените републикански пътища при краткотрайна неспособност да се употребява към този момент инсталирано бордово устройство. Системата ще пресмята автоматизирано дължимата такса за изминат сектор, която ще се заплаща авансово, съгласно данните за транспортното средство, маршрута и плануваната дата на пътешестване.

Тол таксата за коли с тегло над 3,5 т ще се начислява според от фактически изминатото разстояние, което ще се дефинира с акуратност до 100 метра. В случай, че е открито, че обещано пътно транспортно средство се е намирало поредно в две обособени точки на платената пътна мрежа, се приема, че е минало дистанцията сред тях, преминавайки по най-краткия маршрут. Нивата на тол таксите ще се трансформират съгласно екологичните категории на моторните транспортни средства.

Предвижда се опция при смяна на регистрационния номер на лек автомобил тя да бъде декларирана в централното или в регионалните ръководства на Агенция „ Пътна инфраструктура “, или по електронен път до 3 работни дни. В период до 2 работни дни от приемане на заявката новият регистрационен номер се отразява в електронната система за издадените електронни винетки след информация в Националния указател на пътните транспортни средства.

Отговорността при погрешно декларирани данни по отношение на регистрационния номер на пътното транспортно средство, категорията му или интервала на годност на винетната такса, е надлежно на притежателя или ползвателя, като при положение на погрешно декларирани данни, се смята че за пътното транспортно средство не е заплатена дължимата винетна такса.

В наредбата са избрани пълномощията на Агенция „ Пътна инфраструктура “ като лице, събиращо пътните такси, условията за регистрация към доставчиците на Европейска услуга за електронно събиране на такса за изминато разстояние, както и тези за регистрация към националните снабдители на услуги за електронно събиране на тол такси и доставчиците на декларирани данни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР