При предоставяне на карти за отстъпки при пазаруване, търговците трябва

...
При предоставяне на карти за отстъпки при пазаруване, търговците трябва
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов:„Предоставянето на картите за отстъпки трябва да е при ясни правила, които да се спазват“

При даване на карти за отстъпки при извършване на покупки, търговците би трябвало да осведомят авансово потребителите за всички правила, които касаят изискванията за използването им. Това разяснява ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред БНР в навечерието на по-интензивните покупки за Коледа и Нова година, когато може да се окаже невероятно да се възползваме от полагащите ни се преференциални условия или че обещани дарове към този момент са изчерпани.

Маргаритов изясни, че това ще даде опция потребителите да са наясно какви групи продукти са включени при понижение, когато употребяват тази карта. „ Също по този начин, на етикетите на стоките би трябвало да е посочена правилно и ясно цената на продукта, в случай че той се закупува без потреблението на карта и неговата цена с потреблението на картата за отстъпка.

Това би дало опция на потребителите да се възползват пълноценно от сходен вид условия, които поначало са замислени да ги облекчат, а не да ги заблудят и на техен тил търговецът да се опита да осъществя по-голяма облага “, добави ръководителят на КЗП.

Когато се окаже, че рекламирани промоционални артикули липсват и търговецът предложи различни, потребителят би могъл да одобри, само че и да откаже. „ Промяна в параметрите на в началото оферираното е въпрос на благосклонност само от страна на потребителя и такава може да бъде направена единствено в случай че в хода на връзка с търговеца той се съгласи на това. Но самичък търговецът да промени параметрите на поръчката, няма по какъв начин да стане. Това би било нелоялна комерсиална процедура и опит за въвеждане на потребителя в подвеждане “, изясни Маргаритов.

Председателят на КЗП предизвести търговците, които оферират ваучери за дарове, да бъдат оптимално правилни. „ Когато поемете ангажимент да предоставите избрани услуги в избран интервал от време, би трябвало да сте безусловно наясно с потенциала, с който разполагате, и да се простирате единствено в границите на това, което сте способни да извършите като обвързване. За да не се стигне до такава степен, че внезапно този, на който е бил подарен ваучерът, да отиде на мястото, където би трябвало да бъде предоставена услугата, и да се окаже, че няма да може да я получи. Или че ще може да я получи след доста дълго време, когато или няма да му е нужна, или той няма да е в положение на отиде “, сподели той. И добави, че на ваучера би трябвало да са посочени всички значими условия за използването му, в това число и период на годност.

Димитър Маргаритов предложи потребителите да не се предоверяват и постоянно щом се усъмнят в достоверността на даден търговец, да съберат оптимално доста информация, преди да подхващат покупка. При извършване на покупки онлайн е значимо да внимават да не попаднат на подправени уеб сайтове. „ Нека да се уверят, че това е фактически действителен електронен магазин, в това число като потърсят контакт с този, който управлява уеб страницата. Задължително е по закон такива координати да има – телефон, имейл, на които да може да се реализира действителна връзка. И едвам когато към този момент са уверени, да създадат поръчка на съответните артикули “, изясни той. По думите му при извършване на покупки от физически магазин могат да дебнат рискове като липса на информация или липса на такава, касаеща цените, характерностите или параметрите на стоките, които се оферират.
В края на диалога Маргаритов уточни, че инспекциите на КЗП по отношение на предколедното извършване на покупки ще обзет предпочитано известията за понижения, стоковите заеми и качеството на туристическия артикул.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР