При предишния секторен анализ в енергетиката КЗК не видя проблеми

...
При предишния секторен анализ в енергетиката КЗК не видя проблеми
Коментари Харесай

КЗК започва секторен анализ за парното

При предходния секторен разбор в енергетиката Комисия за защита на конкуренцията не видя проблеми в бранша.

© Юлия Лазарова Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стартира секторен разбор на пазарите на произвеждане, транспорт и доставка на топлинна сила за битови и небитови потребности. Ще се направи изследване и на обвързваните с тях пазари на услугата дялово систематизиране и на уредите за дялово систематизиране. Конкретният мотив за инспекцията, изгежда, е понижението на цената на газа със задна дата и упованието в обществото това да докара до възобновяване на суми към крайните консуматори.

Ако се потвърди корист, санкциите за съответните сдружения могат да са до 10% от оборота за последната финансова година.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В решението си за формиране на произвеждане от Комисия за защита на конкуренцията обстойно и нашироко разказват административната регулация в бранша и акцентират, че тя е разпределена сред обособени органи - отрасловото министерство, енергийния регулатор и други

Това не е първият път, когато Комисия за защита на конкуренцията се занимава с парното - тя на няколко пъти е анализирала Наредбата за топлоснабдяване и неведнъж е глобила топлофикационните сдружения поради злоупотреби с господстващо състояние.

И понижението на газа - под око

От комисията на Юлия Ненкова акцентират, че наблюдават понижаването на цените на едро на природния газ, считано от 5 август 2019 година поради подписания контракт сред " Булгаргаз " и " Газпром ". " Без да навлиза в регулаторната подготвеност на КЕВР във връзка с регулирането на цените за топлинна сила, интерес за Комисия за защита на конкуренцията съставлява оценката на резултатите от понижаването на цената на суровината върху съответните пазари в бранша ", излиза наяве още от решението за разкриване на секторния разбор.

Комисията се интересува и от самите топлофикации - прегледани са били общите им условия за продажба на топлинна сила за битови и икономически потребности, за продажба на топло на асоциация на клиенти в здания етажна благосъстоятелност и други

Много звук...

В резултат " от събраната досега информация Комисия за защита на конкуренцията не може да доближи до безапелационни заключения за въздействието на пазарните сили върху държанието на участващите в бранша централно топлоснабдяване предприятия и съответните резултати върху конкуренцията ". Затова точно би трябвало да бъдат събрани по-подробни данни, които ще бъдат включени в секторния разбор.

Още занапред обаче е ясно, че Комисия за защита на конкуренцията надали ще открие съществени нарушавания. Причината - последният секторен разбор в енергетиката завърши безславно в края на февруари. Въпреки упованията антимонополната комисия не даде отговори на въпроса за какво неведнъж България е рекордьор по борсови цени на електрическата енергия макар съществуването на задоволително мощности и даже осъществяването на експорт.

Не се потвърди и връзка на предприемача Христо Ковачки с избрани електроцентрали, топлофикации и търговци на ток, за които бе поименно сезирана от работодателските организации.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР