При предишната криза от 2008 г. американската държава влезе с

...
При предишната криза от 2008 г. американската държава влезе с
Коментари Харесай

Няма нищо лошо държавата да подкрепи частна банка, щом се прави по правилата

При предходната рецесия от 2008 година американската страна влезе с обществени пари в доста институции при доста тежки условия.След като има цел да се влиза в еврозоната, да се стабилизира банковата система, поддръжка по излизане от рецесията, в случай че се прави по разпоредбите, в случай че се прави с бистрота, рационални причини, няма нищо неприятно в това, съобщи ексшефът на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян във връзка решението на държавното управление за присъединяване на ББР в нарастването на капитала на ПИБ.

Според държавното решение, оповестено в петък (12 юни), страната придобива до 70% от правата за нарастването на капитала на ПИБ, посредством Българската банка за развиване. Банката е придобила със лични средства 77 729 300 броя права за покупка на акциите на ПИБ. Те ще разрешат на държавната банка да запише 28 265 000 акции. По този метод страната ще има към 19% от капитала на банката след нарастването. ББР ще заплати 5 лева за всяка акция или общо към 140 млн. лв..

Около 7.5%-8% дял от новия капитал на банката е предназначен на частни вложители. В първите дни от новата седмица ще станат ясни и частните вложители, които ще придобият този дял.

Целта на присъединяване на страната посредством ББР е през юли България да влезе в чакалнята на еврозоната.

Хампарцумян разяснява Българска национална телевизия, че това е началото на един доста дълъг развой. Последните страни, които се причислиха към еврото стояха там към 5-6 години, изясни той.

"Доста години сме питали по този начин, че да ни кажат не. Има метод на запитване... Освен това, общата известност на страната като положително място за правене на бизнес е по-важна. В момента устойчивостта на една стопанска система е по-важна от размера й ", изясни банкерът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР