При пръв прочит словосъчетанието учебно-тренировъчно предприятие звучи като архаизъм от

...
При пръв прочит словосъчетанието учебно-тренировъчно предприятие звучи като архаизъм от
Коментари Харесай

И учебните фирми си имат НАП и търговски регистър

При пръв прочит словосъчетанието " учебно-тренировъчно дружество " звучи като архаизъм от от дълго време отминали времена. В реалност обаче зад него се крие нещо съвременно, свястно и потребно за учениците. Да продаваш собственоръчно направени бижута, да организираш пътувания и сватби или да смяташ работни заплати е надалеч по-интересно от който и да било от образователните предмети, изучавани сега в учебно заведение. " Работата " във въпросните учебни виртуални компании също така има голям капацитет да стимулира учениците и да ги приготви най-малко малко за действителния живот. Неслучайно интерeсът към тях в последните години пораства.

.....................

" Започнахме страхливо през 2017 година, не знаехме от кое място да тръгнем, само че отдадеността на учениците ни даде кураж ", споделя Весела Иванова, шеф на 101-во СУ  " Бачо Киро " в столицата. Тогава няколко ученици на школото откриват две компании по план " Твоят част " на МОН. Днес една трета от учениците в 10-и и 11-и клас са ангажирани в общо 5 компании. Децата " работят " в тях най-малко по 2 часа седмично в границите на часовете по икономическите дисциплини (училището е с профил икономически мениджмънт). Често обаче заниманията им се придвижват и вкъщи. Просто тъй като харесват това, което вършат.

" Решихме да създадем компания за ръчно правени бижута от камъни, свързани със зодиите. Започнахме да се събираме след учебно заведение, да разучаваме кой камък на какво е знак. Първоначално обаче беше доста мъчно, тъй като не знаехме какво е ", споделя Диляна Стоянчева от 12 " а " клас на 101-во учебно заведение. Лека-полека измислили име на компанията - " Венити ", по-късно - лого, след това и азбучник. " Когато ми демонстрираха каталога си, останах безмълвна. Беше благ и по детски доверчив ", спомня си през смях директорката. Тя обаче решила да бъде откровена с учениците, по тази причина им обяснила, че хората чакат нови и много по-атрактивни способи за предложение на артикули. След като преработили каталога, новият станал страховит. " Във компанията ни има двама счетоводители, само че всички сядаме дружно и попълняме фактурите и другите документи, с цел да се научим по какъв начин става това ", споделя Диляна. Освен на счетоводство тя и съучениците се научили и на нещо доста значимо - по какъв начин да подхождат към клиентите и към техните потребности.

 

" Хайде на спектакъл! "

 

Единадесетокласничката Аделина от 101-во работи в образователната компания " Миракъл ", която работи като продуцент за разпространяване на виртуални билети за театрални постановки. " Изглеждаше необичайно, само че всички харесахме концепцията. Намерихме сътрудници в лицето на продуцентска къща " Ажур Пико " и Драматичния спектакъл в Пловдив, откъдето е и менторът ни. Започнахме да вървим на представления, с цел да се срещнем с това, което предлагаме. Подредихме представленията в каталози, събрахме рекламни материали. Заинтересувахме доста хора, всички бяха очаровани и ни одобриха с наслада, което значи, че сходна концепция да се оказва помощ за развиването на културата би била сполучлива и в действителността ", разсъждава Ади.

" Полезното на учебно-тренировъчните компании е, че учениците записват компания, както биха създали това в същинския живот, въпреки и във виртуален търговски указател. Измислят си име, резервират си го, записват компанията и всички останали документи, подписват контракт за ръководство, внасят такси за регистрация, откриват разплащателни сметки и така нататък Това е доста прекрасен старт за живота, тъй като децата виждат една действителна обстановка, която ги стимулира да развиват знанията и компетентностите си ", споделя учителката Нина Игнатова, началник на част от компаниите в 101-во учебно заведение.

" В хода на работата учениците вършат виртуални покупко-продажби, издават касови бонове, регистрират се в банката и по този начин получават действителна визия кое какъв брой коства. Разбират обаче и че не е толкоз елементарно да стартираш личен бизнес. Тук различен заплаща и те към момента не могат да усетят какво е да дадеш от личните си пари ", разсъждава и директорката Иванова. Учениците й обаче са посвоему заредени с оптимизъм. " Стига да има предпочитание, парите ще се намерят ", споделя групата, основала компанията " Фолклорна магия " - за български сувенири и материали - бъклици, бродирани кърпички, шалове, артикули от българска роза и така нататък Все пак младежите са наясно, че с цел да започват личен бизнес след довеждане докрай, би трябвало капитал.

 

Отивам в Дубай

 

Екатерина и Пламен от 11 " б " на същото учебно заведение избрали сферата на образованията. Регистрирането на тяхната компания " Ривера ", подготвянето на каталога, счетоводните и другите действия, свързани с образованието на чиновници, както сами се убедили учениците, се оказали нелека работа. " Като им видях цените в каталога, ме втресе. Бяха безмилостни цени, желаеха облага през днешния ден, без мисъл за на следващия ден ", споделя директорката. След разясненията й, че услугата би трябвало въпреки всичко да е налична, с цел да могат повече хора да си я разрешат, младежите посмъкнали цените. Така с течението на времето работата им потръгнала, а на панаира в Пловдив получили една-две похвали. " Един професор тогава ни попита: " Защо би трябвало да избера вашите образования? ", а аз не знаех какво да му кажа ", спомня си Екатерина, съгласно която скъпото на образователните компании е това, че могат да се поучат от грешките си, без това към момента да има последствия за тях. Знаят ли през днешния ден по какъв начин да убедят клиента, че са по-добрата компания? " Да, тъй като сме най-хубавите ", споделя без даже нотка на подозрение тя. Тази година Екатерина и Пламен не престават с нова компания " Алвира " - за туристически пътувания из целия свят. " Всеки от нас предложи обичаната си дестинация и по този начин оформихме и каталога. Гледахме действителни каталози и сравнявахме цените ", разказва Пламен.

 

100 хиляди лева за " наблюдаване на звездите "

 

Земята не стига за полета на въображението на учениците от 11-и клас на Националната комерсиална гимназия в Пловдив. Тяхната компания е за галактически туризъм. Младежите избрали като база за политане действителен космодрум във Френска Гвиана, който бил с по-добри индикатори от Байконур, спрели се и на американска компания, притежаваща галактически транспортен съд, споделя техният ментор Рени Михайлова. Услугите им са два типа - едната е суборбитален полет за наблюдение на звездите и е " по-достъпен " - 100 хиляди лева Другото пътешестване е до Луната и назад, на цена 500 хиляди лева Учениците оферират разсрочено заплащане, последната част от което се заплаща, откакто претендентите минат през специфична подготовка и медицински проучвания.

" В доста случаи учебно-тренировъчните компании са по-полезни от останалите предмети, тъй като са на практика ориентирани. Учениците записват компания (във виртуалния търговски указател на Центъра за подготвителни компании - виж карето, б.р.), учат се на маркетингови изследвания, сами вършат дизайни, пресмятат работни заплати и така нататък - съчетават компетентности и познания от най-различни предмети и дисциплини и се готвят за действителния живот ", споделя Михайлова.

 

" Горчиво! "

Единадесетокласници от професионалната гимназия по стопанска система в Перник са се насочили към организиране на сватбени тържества и абитуриентски балове. Миналата година компанията им печели първо място в категория уебдизайн на Пловдивския панаир. Най-търсени от хората били сватбените пакети за разнообразни дестинации, които включват безусловно всичко - от поканите за гостите до булчинската рокля и костюма за младоженеца. Самите възпитаници пък собственоръчно изработвали украси, предложения рекламни материали и така нататък " Услугите ни са скъпи - по 4-5 хиляди лева, само че сме доста търсени (учебните компании си имат собствен виртуален Пловдивски панаир - б.р.). В банковата сметка компанията има 600 хиляди лева, което значи, че се оправя сносно ", споделя менторът Симона Кирилова. По думите й най-търсените дестинации предходната година са били Париж и Малдивите.

 

ВИРТУАЛНА РЕАЛНОСТ

Учебно-тренировъчната компания е модел на практическа образователна активност по основаване, образуване и действие на симулирано дружество, което се записва в регистъра на учебно-тренировъчните компании. То реализира работни процеси съвсем като в действителността, документира и регистрира комерсиална активност, само че... с други виртуални учебно-тренировъчни компании. В процеса на комерсиалната активност не се разменят действителни артикули и пари. Учебната компания е предопределена за образование на възпитаници и се организира под управление на сертифициран учител в границите на най-малко една образователна година в оборудвано за задачата учебно помещение.

Центърът за учебно-тренировъчни компании към МОН обезпечава за всички образователни компании от националната мрежа на образователните предприятия нужните за естественото им действие служби и институции на страната. Той симулира за тях Агенция по вписванията, Национална организация за приходите, Комисия за отбрана на персоналните данни, Патентно ведомство, Банка, Учебна работа " Земеделие " и други - все служби, които работят по разпоредбите, процедурите и с формулярите на действителните структури у нас.

Този вид обучение в някои страни (Австрия, Германия) е детайл от образователния проект на професионалните гимназии по търговия и туризъм и се приема като форма на дуалното образование. У нас образователните компании са заложени като детайл на образователния проект на професионалните гимназии по стопанска система и Нов български университет в частта му за характерна професионална подготовка - образователна и индустриална процедура. Предвидените часове в наложителната част на професионалната подготовка - по предмета " Работа в образователно дружество " - са 144. Учебно-тренировъчна компания има още в часове за извънкласни действия и по планове, в това число и за предварителна защита на преждевременното овакантяване на учебно заведение.

 

МАЩАБ

През 2017/18 година са работили 353 учебно-тренировъчни компании в 71 учебни заведения, в които са взели участие над 5000 възпитаници. Към тях се включват 3 студентски образователни предприятия от Нов български университет, едно в УНСС и 2 в Шуменския университет. През 2018 година е основано и първото образователно дружество с възпитаници от разнообразни учебни заведения по план на НТС-Варна. Така общият брой на въпросните компании у нас става 360 с над 5200 обучавани възпитаници и студенти за образователната година. През първия период на актуалната образователна година има 328 учебно-тренировъчни компании в 61 учебни заведения, в които вземат участие 5000 възпитаници. Регистрирани са още веднъж трите студентски предприятия от Нов български университет, продължава да работи и компанията по план на НТС-Варна. С най-вече образователни компании може да се похвали Националната търговско-банкова гимназия в София - 54 на брой, следвана от Националната финансово-стопанска гимназия в София, Варненската комерсиална гимназия " Г. Ст. Раковски ", гимназията по стопанска система и мениджмънт в Пазарджик и  - с по 14 на компании.

 

ПАНАИР

Миналата седмица в Пловдив се организира 22-рият панаир на образователните предприятия " Млад бизнесмен ", в който се показаха 112 подготвителни компании от разнообразни страни, измежду които България, Румъния, Сърбия, Македония, Молдова, Армения и други Сред дейностите, които осъществят те, са финанси, козметика, бижута и дрехи, храни и питиета, дарове и сувенири, организация на събития и туризъм, реклама, осведомителни технологии и техника, коли и превоз, в това число транспорт на пасажери в космоса, обучение и други.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР