При повишен интерес на творческа вечер в общинската художествена галерия

...
При повишен интерес на творческа вечер в общинската художествена галерия
Коментари Харесай

В Лом сътвориха конкурс без аналог в Европа

При нараснал интерес на креативна вечер в общинската художествена изложба „ Поломие” в Лом бяха регистрирани резултатите от първия народен лиричен конкурс „ Огърлица от разЛОМени слова “. Българи - 93 създатели от цяла България и чужбина - участваха с 271 стихотворения. Конкурсът се провежда от Съюза на българските писатели, Агенцията за хората с увреждания в България, община Лом и сдружение „ Будители “ в област Монтана.
Резултатите от състезанието бяха оповестени от ръководителя на журито, поетесата доцент Мая Панайотова – заместник-председател на Съюза на фламандските писатели и член на Съюза на българските писатели. Доц. Панайотова е и преподавал по модерна българска литература в три университета в Белгия. Членове на журито са поетесата Валентина Михайлова - член на Съюза на българските писатели и литературният критик Юлий Йорданов, единствения в Лом член на Съюза на българските писатели.
Първа премия журито присъди на Маргарита Мартинова от София. Петя Хантова от Петрич е притежател на втора премия, а на трето място бе класирана Катерина Пенчева от Ловеч. Специалната премия на сдружение „ Будители “ в област Монтана бе присъдена на Таня Мезева от Горна Оряховица.
„ Сърдечно благодаря на уредниците на този първи народен конкурс, тъй като той няма аналог в цяла Европа, а може би, и в целия свят. Идеята е да бъдат подкрепени хората с увреждания, да отправим послания за приемливост и хуманизъм. Сърдечна признателност и на всички участници. Надявам се състезанието да стане обичаен, а творбите да бъдат издавани в алманах. “ – сподели доцент Панайотова.
Наградата за най-възрастен участник е за 86-годишната Боряна Стаева от Велинград, а за най-млад участник премията взе Илия Димитров, на 22 години, от София.
Журито счита, че създателите би трябвало да бъдат насърчавани и разгласи поощрителни награди на 15 създатели от София, Русе, Лом, Враца, Созопол, Димитровград, Тополовград, Търговище, Севлиево, Карнобат, Велинград, Горни Богров, с. Богомилово, Старозагорско, и с. Огняново, Благоевградско. Изказана бе и признателност на инж. Лидия Христова от Враца, която създаде поощрителните награди.
Кметът Пенка Пенкова поздрави участниците в състезанието и също благодари на основателите и уредниците Милко Христов от Община Лом и Юлий Йорданов, и връчи премиите на призьорите. Актьорът Михаил Меракчийски рецитира стихове на наградените създатели. Музикален привет насочиха най-малките артисти от вокалната група „ Млечно шоколадче “с музикален възпитател и диригент Росица Кръстева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР