При постъпването си в психиатричната клиника в Курило Стефан Станев

...
При постъпването си в психиатричната клиника в Курило Стефан Станев
Коментари Харесай

Стефан Станев е постъпил в клиника с психотичен епизод, отключен от наркотици

При постъпването си в психиатричната клиника в Курило Стефан Станев е имал психотичен епизод, отключен от корист с наркотични субстанции. Имал е признаци, които са промени качествено съзнанието му за оня интервал. Това уточни директорката на клиниката доктор Цветеслава Гълъбова във връзка предишното лекуване на Станев, който умъртви по извънредно нечовечен метод приятелката си Виола.

Тя посочи, че той е лекуван напълно съответно по време на тримесечния си престой, само че след излизането му от институцията към този момент няма надзор над лекуването му и злоупотребите са траяли. По думите й той е трябвало да се лекува най-малко още година и половина в амбулаторни условия и повече в никакъв случай да не се допира до опиати – марихуана също.

По мотив терзанията, че той е можел да навреди на щерка си по време на срещите с нея, планувани по закон, Гълъбова посочи, че психиатрите нямат право по закон да дават информация за положението на пациентите си на някогашни съпрузи. Но дали едно лице е публично рисково се преценя от съда, не от лекарите.

„ Не считам че би трябвало да се оказа напън върху психиатрите и нямаме право да нарушаваме закона. Има други институции, които следва да се заемат със отбраната на детето”, добави тя.

Д-р Гълъбова очерта голям брой проблеми при лекуването на наркоманиите у нас. Липсва да вземем за пример идея по какъв начин те да бъдат лекувани и следени. „ Най-лесно е да бъдат набутани в клиники. Когато тези хора създадат психическо разстройство от използването, биват настанявани в клиниките не се пита има ли клиниката стратегии за лекуване на зависимости. Има и друга огромна група други способи за лекуване – работа със фамилията например”, добави тя.

Психиатричните клиники не са профилирани за лекуване на зависимости, безапелационна е тя. Има потребност да се изградят центрове за лекуване на подобен вид проблеми и има потребност да се върне принудата при лечение на тези хора.

Големият проблем не е, че психологично болните вървят по улицата измежду нас, а за какво са в този тип. Мястото им е измежду нас – както е на глухите, слепите и така нататък, само че за какво са по този начин необгрижени откакто излязат от лечебните заведения е въпросът, добави доктор Гълъбова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР