При посещението си в Плевен по повод посрещането на 36-я

...
При посещението си в Плевен по повод посрещането на 36-я
Коментари Харесай

Каракачанов: За първи път през 2018-та, постъпилите в армията са повече от напусналите

При визитата си в Плевен във връзка посрещането на 36-я контингент на Българската войска след сполучлива задача в Афганистан, министърът на защитата Красимир Каракачанов означи, че от 2012 година насам, 2018-а е първата след въвеждането на кадровата военна работа в България, през която броят на постъпилите в армията военнослужещи е надвишил броят на напусналите.

" За година и половина заплатите на военните ги повишихме на два пъти и се надявам през 2020-а още веднъж да ги увеличим, в действителност съм уверен, че ще го създадем. Недокомплектът е един комплициран проблем и ние публикувахме неотдавна графиката от 2012 година - години, в които по 1000-1500 са били напускащите армията - повече от постъпващите. Тази година постъпилите са с към 150 души повече от напусналите. Това е първата година откогато съществува кадровата военна работа, в която постъпилите са повече от тези, които са напуснали.

" Ако тази наклонност бъде непокътната и бъдат увеличени темповете, считам че в границите на идващите 5-6 години недокомплектът в Българската войска ще може да бъде преодолян . Това е въпрос на доста съставни елементи, единият от които е възнаграждението на военнослужещите, тъй като аз не преставам да считам, че макар двете нараствания на заплатите към този момент с 20% за миналите година и половина, те са малко и би трябвало да се усилват. Това е комплицирана специалност, която изисква доста сериозна подготовка, изисква и мотивация и централизация. В края на краищата дано не забравяме и друго, че сега в който си сложат униформата, военнослужещите сами се лишават от избрани цивилен права, за разлика от всички други държавни чиновници или хора, които работят, те нямат право даже и на един митинг. Т.е. доста са нещата, от които се лишават тези хора, лишават и своите фамилии, и ние би трябвало да им осигурим почтено заплащане, един по-добър обществен пакет ", сподели военният министър.

Той добави, че след закупуването на съвременна техника и усилване на наклонността за модернизиране на съществуващата техника, както и средствата отделени за възобновяване на материалната база, всичко това е дало своя позитивен резултат.

" Затова тази година нямаме минусов резултат в персоналния състав на армията ни и в случай че наклонността се резервира и при идващите министри на защитата, проблемите могат да бъдат решени, само че няма по какъв начин това да стане за една или две години - това са въпреки всичко близо 5600 индивида ", сподели още Каракачанов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР