При посещението си в Нидерландия вчера френският президент Еманюел Макрон

...
При посещението си в Нидерландия вчера френският президент Еманюел Макрон
Коментари Харесай

В Нидерландия Макрон поднови призива си за по-голям суверенитет на Европа

При визитата си в Нидерландия през вчерашния ден френският президент Еманюел Макрон възобнови апела си за по-голям суверенитет на Европа. В предстоящата с неспокойствие тирада Макрон сподели, че както пандемията от ковид, по този начин и войната в Украйна са посочили ясно, че Европа би трябвало да понижи своите зависимости, с цел да резервира идентичността си, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

" Пандемията и войната просто ни тласнаха в обстановка да открием, че би трябвало да понижим своите зависимости, в случай че желаеме да запазим европейската еднаквост ", сподели Макрон по време на тирада, произнесена в Хага.

" Това значи, че би трябвало да можем да избираме своите сътрудници и да дефинираме личната си орис, а не да бъдем, бих споделил, просто очевидци на трагичното развиване на този свят ", сподели френският президент.

Това може да стане " посредством съдействие в сходство с нашия дух на неприкритост и партньорство ", добави той.
Изявленията на Макрон по време на двудневното му държавно посещаване в Нидерландия идват на фона на към негови изявления отпреди дни за връзките на Европа с Китай, Тайван и Съединени американски щати.
Миналата седмица Макрон сподели, че Европа би трябвало да заобикаля въвличането си и вместо това да се трансформира в трета страна сред Китай и Съединени американски щати, най-важният съдружник на Тайван.

Пекин твърди, че Тайван, самоуправляваща се народна власт, е част от неговата територия, макар че от 1949 година насам Тайпе има без значение държавно управление.

Напрежението в Тайванския пролив нараства след срещата на тайванския президент с американски конгресмени в Калифорния, защото Пекин се стреми да изолира Тайван в интернационален проект.
Във вчерашната си тирада Макрон също по този начин поддържа по-силна и по-решителна европейска индустриална политика, ориентирана към стимулиране на европейското произвеждане и понижаване на комерсиалната взаимозависимост от други елементи на света. " Съединени американски щати имат (индустриална политика - бел. ред.) и я укрепват, Китай има своя ", сподели Макрон. " Нуждаем се от европейска такава ", добави той.

Френският президент посочи, че Европейски Съюз значително се е освободил от своята енергийна взаимозависимост от Русия след съветското навлизане в Украйна и сподели, че Европа би трябвало да продължи по този път.

" Трябва да изградим нова тактика, която от ден на ден да понижава нашите зависимости и да построява по-голям суверенитет в региона на енергетиката ", сподели Макрон.

Макрон и първата дама Брижит дойдоха в Нидерландия по-рано през вчерашния ден за първото публично държавно посещаване на френски президент в Нидерландия от 23 години насам. Двойката беше посрещната от нидерландския крал Вилем-Александър и брачната половинка му Максима в Амстердам.

Пристигането на френския президент в Амстердам беше съпроводено от салют от 42 оръдия на френски и нидерландски военни кораби.

" Президент на насилието и лицемерието "

Макрон обаче бе пресечен от стачкуващи при започване на своя тирада в Хага, отдадена на демокрацията и на бъдещето на Европа, предадоха публицисти от " Франс прес ".

" Какво е френската народна власт? ", " Споразумението за климата не се съблюдава " и " Вие имате милиони стачкуващи по улиците ", викаха стачкуващите, прекъсвайки встъпителните думи на френския водач.

Участници в протестната акция държаха плакати, на които на британски пишеше: " Президент на насилието и лицемерието ".

" Много е значимо да има обществен спор ", сподели Макрон сега, в който съумя да си върне думата.

" Мога да отговоря на всички въпроси, свързани с това, което обсъждаме във Франция ", посочи президентът.

" В момента, в който кажете обаче " откакто не съм склонен с признатия закон и с хората, заемащи изборни длъжности, то мога да си върша всичко, което желая ", излагате демокрацията на заплаха, сподели още Макрон.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР